21 березня довірена особа кандидата в Президенти Юрія Дерев'янка у ТВО №158 Володимир Глущенко повідомив ОПОРІ про фальшування подання членів дільничних виборчих комісій до ОВК. За його словами, він не подавав такого подання, а саме подання та підписи на ньому підробили. Представники кандидата одразу звернулись до поліції.

Про виявлення сфальшованих документів ОПОРІ розповів особисто довірена особа кандидата Юрія Дерев’янка по 158 виборчому округу Володимир Глущенко: «Нам надійшла інформація, що є подання на 158 окрузі. Ми прийшли перевірити, подивитись чи є, чи нема, бо ми подання не робили. Нам дістали папки, типу наші подання, самі ж подання нам не показали, показали лише витяг з електронної бази їхньої. Ми зреагували, подзвонили на 102. Виїхала слідчо-оперативна група, провела відповідні заходи, вилучила документи. В ході цього з’ясувалось, що моїм підписом підписали і документи від Носенка, хоча я до Носенка ніякого стосунку не маю. Це вже виявила слідча група».

«Проблема в тому, що написана довірена особа, яка взагалі не привозила. Людина, яка привозила, вона керувала штабом, ми її візуально знаємо, вона показувала копію посвідчення і здавала документи. Ситуація неприємна. За те, що вона не мала права за декількох подавати, я цього і не знала», - розповіла заступник голови ОВК №158 Ніна Лазаренко.

У комісії спостерігачу ОПОРИ розповіли, що від Юрія Дерев’янка по 158 округу було подано 166 членів ДВК.

На сайті Нацполіції Сумщини йдеться, що про підробку пакету документів до окружної виборчої комісії на подання членів дільничних виборчих комісії від одного з кандидатів на посаду Президента України до поліції заявив представник зазначеного кандидата. Наразі в поліції вже інформацію за даним повідомленням внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 358 КК України (підроблення документів) та проводять відповідне досудове розслідування.

Представник кандидата Володимир Глущенко також розповів ОПОРІ, що наступного дня він разом з іншими представниками кандидата з’ясували, що і в ОВК у виборчому окрузі №159 є подання від їхнього кандидата, які довірена особа по цьому округу не подавала.

«Подібна ситуація на 159 окрузі, що далі – незрозуміло… В Глухові нам взагалі не показали подання. Сказали: «так, подання є, але ми його вам не покажемо». Ми зреагували, викликали поліцію», - зазначив представник кандидата Володимир Глущенко.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, цей випадок яскраво ілюструє наслідки проблеми двозначного трактування норми, що стосується процедури внесення подання щодо кандидатур в ДВК та ще раз підтверджує необхідність врегулювання на законодавчому чи хоча б на підзаконному рівні питання того, хто має право вносити до ОВК подання на кандидатури в члени ДВК – безпосередньо довірена особа чи хтось інший за довіреністю або ж взагалі поштою. Виходячи з позиції, що повноваження щодо подання кандидатур у виборчі комісії належить кандидату на пост Президента, то представляти його інтереси в ТВО мають лише законні представники (довірені особи), які не можуть передоручати ті повноваження, які їм не належать.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209