22 та 23 березня у Луцьку поширювали газету «The! День», яка містить публікації із ознаками «чорного піару» щодо кандидата у Президенти Володимира Зеленського («Слуга народу»). Матеріал містить вихідні дані, а замовником вказаний кандидат у Президенти Сергій Каплін (Соціал-демократична партія).

23 березня відповідні газети розклали у поштові скриньки багатоповерхівок на проспекті Волі. У газеті, яка датована «майбутнім» - червнем 2019 року на першій шпальті розміщене нібито інтерв’ю, у якому йдеться про перший місяць президентства Володимира Зеленського. Відповіді, які нібито дає Зеленський, висвітлюють його в негативному світлі.

Продовження «інтерв’ю» розмістили на третій сторінці. Натомість друга заповнена низкою «новин» про те, що нібито вже трапилося за президентства Володимира Зеленського: відміна безвізу, загострення агресії, відмова МВФ від співпраці, появу «зелених чоловічків» у Запоріжжі тощо.

На останній сторінці розміщена ще одна критична публікація та стаття «Прості люди проти «слуги народу», підписана кандидатом у Президенти Сергієм Капліним. У ній громадян закликають не вестися на «дешевий пропагандистський балаган ЗЕ-Коломойського».  До слова, Каплін також вказаний замовником газет, які вийшли тиражем 100 000 примірників.

Зауважимо, 22 березня ОПОРІ стало відомо, що аналогічні газети розповсюджували невідомі у центрі міста та поблизу Варшавського ринку у Луцьку. Однак, після прибуття на місце, про яке повідомляли, розповсюджувачів та друкованої продукції там вже не було. Зауважимо, що розповсюдження відповідних газет зафіксували також у Полтаві.

У коментарі ОПОРІ представник «Зе! Команди» у Волинській області Валерій Стернійчук розповів, що щодо подібних випадків у подальшому планують звертатися у поліцію.

«У Зе! офіс постійно приходять прибічники, які теж реагують на таке – були зафіксовані випадки поширення на Варшавському ринку, у центрі, на Київському майдані. Ми будемо висвітлювати це у соцмережах, бо таких людей, я б навіть сказав дітей, треба знати в обличчя. Будемо реагувати миттєво: виїжджати разом на місце, залучати поліцію. Це треба зупинити, а зробити це можливо лише за присутності відеокамер,  будемо поширювати цю інформацію і у соцмережах та ЗМІ», - зауважив Валерій Стернійчук.

На його думку, мета таких дій одна – знизити дуже високі рейтинги Володимира Зеленського. Однак, до замовника газети команда звертатися не планує.

«Ми не беремо участі в розбірках та дискусіях, а просто тихо і спокійно йдемо до мети. Повідомити у соцмережах, висвітлити, що це фейк – обов’язково, а воювати з ними… Хай це буде на їхній совісті», - резюмував Стернійчук.

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація -  це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)