Мешканці Світловодська та Кропивницького Кіровоградської області, які отримали на домашню адресу конверти, розповіли, що листи містять інформаційні матеріали і підписані  словами «Рада регіонального розвитку. Президент України Петро Порошенко». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У конверт вкладено брошуру «Напрямки перспективного розвитку Кіровоградської області на 2019-2021 роки (проект)», на обкладинці якої вказано «Рада регіонального розвитку. Розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року № 412/2018». Також додана кольорова карта територіальних громад області, анкета і конверт для зворотного зв’язку.

На початку карти зазначено, що на мапі вказано об'єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що планують до реалізації у 2019-2020 роках. І наголошено, що план розроблено на виконання указу Президента України Петра Порошенка. Відповідальний за обговорення Плану в Кіровоградській області голова ОДА Сергій Кузьменко. Йому пропонують надавати пропозиції щодо перспективного плану розвитку громад.

На початку анкети повідомляється: «Рада регіонального розвитку України за дорученням Голови Ради Президента України Петра Порошенка ініціювала обговорення планів перспективного розвитку територій». Також пропонується висловити думку з цього приводу та надіслати її безкоштовно у спецконверті, що додається, на адресу Президента України. Питання анкети стосуються обізнаності респондента з Планом перспективного розвитку області, з’ясування ключових завдань та проектів, які, на думку респондента, треба втілити першочергово. Також пропонується оцінити на умовах анонімності роботу місцевих керівників і висловитися щодо згоди чи незгоди «отримати описові та ілюстративні матеріали щодо остаточно затверджених планів перспективного розвитку Вашої території на найближчі три роки».

У заключних пунктах анкети респондента просять вказати загальні відомості про себе (стать, вік, освіта, професія, місце проживання, телефон), далі містяться графа «Прізвище, ім’я, по батькові.Також розміщено пункт про згоду на обробку та використання персональних дани і примітку, що надісланий пакет матеріалів «виготовлено без будь-яких бюджетних витрат». У листі згадують шість разів Президента України та кандидата Петра Порошенка.

На початку березня голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко повідомив, що карту разом з анкетою та конвертом для зворотного зв’язку розішлють близько 250 тисячам домогосподарств для ознайомлення та внесення додаткових пропозицій до Плану. Про це йдеться на сайті ОДА. За словами Кузьменка, для розповсюдження листів залучать громадські організації, волонтерів.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що конверти розносили люди, які  проводили «соціологічне» опитування. Також вазаний концерт був помічений у «відкритих офісах», які роздають агітаційні матеріали на користь Петра Порошенка.

Нагадаємо, в лютому агітатори Петра Порошенка пропонували виборцям заповнити анкету. Якщо на питання «Як Ви ставитеся до Президента України Петра Порошенка?» респондент відповідав «Добре» або «Дуже добре», то пропонували заповнити ще одну анкету, в якій запитувалося, чи бажає особа отримувати інформацію про нові ініціативи Петра Порошенка, запрошення на зустрічі з Президентом та лідерами його політичної команди, поширювати агітаційні матеріали на волонтерських засадах тощо. Також для подальшого отримання інформації громадянам пропонували залишити контактні дані (прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, адреса проживання, мобільний телефон, електронна пошта, адреса проживання) та підписати згоду на обробку таких даних.

«Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015. Очолює Раду – Президент України Петро Порошенко. Оскільки, масове розповсюдження листів відбувається в активну фазу виборчого процесу, а Президент України є одночасно кандидатом на пост Президента, тому влада має більш відкрито пояснити суспільству мету розповсюдження, джерела фінансування вказаних матеріалів і безпосередніх виконавців такого розповсюдження», – підкреслив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.