22 березня у Харкові біля входів на станції метро безоплатно розповсюджували газету «Харьковские Известия», в якій у позитивному ключі описують діяльність мера міста, Генадія Кернеса та чинного Президента й кандидата Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На першій шпальті газети — спільне фото Генадія Кернеса і Петра Порошенка під час останнього робочого візиту до Харківської області у 2017 році. У статті, яка супроводжується цією фотографією, описуються переваги центрів надання адміністративних послуг і як вони змінили життя містян.

Окремо наголошується на тому, що такі центри з’вяились заявдяки зусиллям Порошенка з децентралізації, а сам гарант Конституції брав участь у відкритті Харківського регіонального ЦНАПу, який, за твердженням автора статті, є найбільшим в Україні.

У текстах дуже часто згадуються Генадій Кернес і Петро Порошенко: в компліментарному до них стилі автори описують позитивні зміни в місті, нагадуючи про те, що вони стали можливими завдяки зусиллям Президента з децентралізації. До речі, під жодним з матеріалів не вказано авторство.

Тираж газети — 30 тисяч екземплярів, вона надрукована у типографії «Фактор—друк», в якості видавця вказана харківська міська газета ООО «Харьковские Известия». Жоден з матеріалів не промаркований, як реклама. Станом на 19 березня 2019 року в Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності існує запис про реєстрацію газети ООО «Харьковские Известия» за номером ХК 2230-971ПР від 28.12.2018.

У матеріалах в даній газеті акценти зміщені на те, що реформа децентралізації проводиться Президентом, який став ініціатором змін до Конституції щодо децентралізації, але автори не говорять про те, що у процесі впровадження цієї реформи брали участь і Верховна Рада, депутати якої опрацьовували і голосували за відповідні закони, і Кабінет Міністрів, члени якого беруть участь в імплементації реформи.

Згадування лише одного з учасників комплексних процесів може бути розцінене як невідповідність статті 6 Кодексу етики українських журналістів, яка закріплює право громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, як найперший обов’язок журналіста.

«Джинса — це завжди маніпуляція, це завжди пропаганда, а не подача інформації, тому особливо в передвиборчій гонці це неприйнятно. Журналісти мають залишатись журналістами, а видання мають маркувати інформацію, яку подають про політиків. Якщо вони не маркують, то вони, власне, порушують кодекс журналістської етики», — коментує регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області Олена Лептуга.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]