Представники ОПОРИ виявили листівки Руслана Кошулинського та Сергія Тарути в гуртожитках столичних вищих навчальних закладів. Закон «Про вибори Президента України» забороняє поширювати політичну рекламу в установах державної форми власності.

21 березня представники Громадянської мережі ОПОРА в Києві виявили агітаційні матеріали в гуртожитках двох вищих навчальних закладів столиці.

У гуртожитку №4 Київського національного університету технології та дизайну, що на вул. Кіквідзе, представники ОПОРИ зафіксували поширення агітаційних листівок кандидата в Президенти Руслана Кошулинського. Кілька десятків листівок та календариків із закликом голосувати за Кошулинського лежали поруч з інформаційним стендом у холі гуртожитку.

Водночас у гуртожитку Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, що на вул. Маршала Тимошенка, представники ОПОРИ виявили агітаційні листівки кандидата в Президенти Сергія Тарути. Матеріали були розміщені в ящиках для пошти поруч із вхідними дверима.

Згідно з ч. 21 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

«Оскільки Київський національний університет технології та дизайну та Національна музична академія є закладами державної форми власності, розміщення там агітматеріалів заборонене законодавством. Можна припустити, що в згаданих випадках не йдеться про навмисне порушення закону штабами кандидатів – цілком ймовірно, що листівки принесли самі студенти. Водночас у такому разі відповідальні співробітники повинні оперативно реагувати й прибирати агітаційні матеріали з території закладу», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Нещодавно ОПОРА повідомляла про випадки розповсюдження агітаційної продукції, що не відповідає нормам виборчого законодавства, на Дніпропетровщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.