У Херсоні розповсюджується друковані матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського, засновником якої згідно з інформацією в матеріалі, є кандидат у Президенти Сергій Каплін.

21 березня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в центрі Херсона роздачу газети «The! День». На виданні вказана дата 31 липня 2019 року, а матеріали присвячені кандидату на пост Президента України Володимиру Зеленському.

В газеті міститься матеріал «30 днів Президента Зе», де описані можливі події в країні, якщо Володимир Зеленський обійме президентську посаду. Решта матеріалів розміщена із заголовками: «Катастрофічний обвал гривні продовжується», «Путін висунув ультиматум», «Коломойський виводить капітали Приватбанку в офшор», «Громадяни осаджують всі відділи Приватбанку», «Європа хоче відмінити безвіз», «Зелені чоловічки з’явились в Україні», «МВФ відмовляється продовжувати роботу в Україні», «Під посольствами країн ЄС вишикувались довгі черги».

На останній сторінці друкованого матеріалу міститься стаття під назвою «Прості люди проти «слуги народу» під авторством лідера Соціал-демократичної партії, кандидата на посаду в Президенти Сергія Капліна. Також на газеті зазначено: «Замовник: кандидат на пост Президента України Каплін С.М., Установа, що здійснила друк : ФОП Семенов П.Г., тираж 100 000. Особа, відповідальна за випуск: Варламов С.А.»

У своєму відеозверненні у Фейсбуці Сергій Каплін підтвердив, що газета підготовлена, видана, поширюється активістами Соціал-демократичної партії та ним особисто. А також, що «за її виготовлення сплачено кошти з офіційного фонду кандидата на пост Президента України Сергія Капліна».

Згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Також відповідно до частини 5 цієї ж статті забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

У випадку виявлення порушення вказаних норм відповідно до ст. 255 КУпАП уповноважені особи (органи Національної поліції) можуть скласти протокол про адміністративне порушення за частиною 2 статті 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.