Прес-служба ВО «Батьківщини» опублікувала витяги зі списків виборців, які свідчать про випадки реєстрації сотень громадян в одному житловому приміщенні. Згідно з оцінкою координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві, оприлюднені дані не містять прямих свідчень про підготовку до фальсифікації голосування.  

22 березня прес-служба партії ВО «Батьківщина» повідомила про те, що в списках виборців є інформація про квартири у Києві, в кожній з яких прописані кількасот чоловік. Зокрема, в одній з квартир зареєстровано 380 осіб, а це близько 25% виборців на виборчій дільниці №801095. В повідомленні на сайті партія також опублікувала копії списків виборців, які містять прізвища, ім’я, по-батькові, дату народження та адресу виборців. «Представники Юлії Тимошенко готують відповідну скаргу до Центральної виборчої комісії і ретельно перевіряють списки виборців на всіх дільницях по всій країні», – йдеться також в заяві.

Повідомлення на Facebook-сторінці київської організації ВО «Батьківщина»

Згідно з уточненою інформацією, яку вдалося отримати представниками Громадянської мережі ОПОРА, мова йде про чотири квартири в Подільському районі столиці – на вулицях Бондарська, Копилівська, Сальського та проспекті Правди. В кожному помешканні зареєстровані близько 800 осіб.

В коментарі ОПОРІ секретар ОВК№220 Денис Турик (представляє кандидата в Президенти Петра Порошенка), в підпорядкуванні якої знаходяться дільниці Подільського району, зазначив, що комісія пильно стежить за ситуацією. «Можливо, ми маємо тут справу з помилками в попередніх списках Державного реєстру виборців. В будь-якому разі ОВК контролюватиме хід виборчого процесу на цих дільницях. Якщо йдеться про технологію фальсифікації голосування, ми викорінюватимемо такі явища», – говорить Денис Турик.

Водночас в Подільському управлінні поліції ГУНП в м. Києві ОПОРІ повідомили, що також відстежують ситуацію і діють превентивно. Так ще в лютому правоохоронці звернулись з офіційним запитом до Подільської районної в м. Києві державної адміністрації стосовно масової реєстрації фізичних осіб в квартирах деяких будинків Подільського району.

У відповіді на запит поліції керівник апарату Подільської РДА Олександр Окатий наголошує, що згідно з Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Постановою Кабінету Міністрів України №207  «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 2 березня 2016 року реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла. При цьому обмежень кількості зареєстрованих в одному житловому приміщені осіб законодавство не передбачає.

 

Керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах в коментарі ОПОРІ зазначив, що не вбачає в цій ситуації жодних порушень. «Відомості щодо реєстрації  були подані до відділів ведення Реєстру органами реєстрації належним чином в порядку статті 22 Закону України «Про Державний реєстр виборців». ЦВК неодноразово зверталась до Державної міграційної служби з проханням перевірити законність такої реєстрації. Згідно з отриманою відповіддю, порушень не виявлено. Реєстрація цих осіб відбувалась в різний час: в одних випадках давно, в інших – не дуже. Десь одні знялися з реєстрації, а натомість зареєструвались інші», – розповідає Олександр Стельмах.

«Цілком очевидно, чому оприлюднена інформація викликала занепокоєння суб’єктів виборчого процесу, громадськості та медіа. Водночас інформація, якою володіє ОПОРА, не містить прямих свідчень того, що масова реєстрація громадян в столичних квартирах є частиною плану фальсифікації голосування. До слова, в інтернеті ще задовго до початку виборчої кампанії можна було знайти десятки оголошень з пропозицією прописатись у Києві. Така послуга є популярною серед громадян, яким з різних причин потрібна столична прописка», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

«Водночас доречним буде нагадати, що згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію», серед іншого, адреса,  дата  і  місце  народження належать до категорії конфіденційної інформації про фізичну особу. Збирання,  зберігання,  використання  та поширення конфіденційної інформації про особу без її  згоди не допускаються,  крім випадків,  визначених  законом,  і  лише  в інтересах національної безпеки,  економічного  добробуту  та  захисту  прав  людини», – додає він.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.