21 березня у Харкові спостерігачі ОПОРИ біля станцій метро «Проспект Гагаріна», «Університет» й «Історичний музей» зафіксували, що невідомі розповсюджували газети «The День», в яких містяться матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата Володимира Зеленського.

Випуск газети присвячений вигаданому матеріалу «30 днів Президента Зе» від 31 липня 2019 року, в якому описується, як буде виглядати Україна, якщо Володимир Зеленський переможе на виборах Президента.

На першій сторінці автори описують падіння курсу гривні й вигадане інтерв’ю з Володимиром Зеленським, в якому розповідається про те, що Міжнародний валютний фонд припинив співпрацю з Україною, курс національної валюти впав, «Приватбанк» повернули у власність Ігоря Коломойського, а безвізовий режим можуть відмінити.

На наступних сторінках розміщені матеріали з заголовками, які імітують справжні: «Путін висунув ультиматум», «Громадяни осаджують відділення Приватбанку», «Зелені чоловічки з'явились у Запоріжжі», «Під посольствами ЄС вишукувались довгі черги», «МВФ відмовляється продовжувати роботу в Україні». При цьому в кожному матеріалі підкреслюється, що всі ці події відбулись через обрання нового Президента.

На останній сторінці розміщено статтю, в якій визнається, що всі події, які описуються в газеті — вигадані, а далі йде критика Володимира Зеленського, зокрема через його, на думку авторів, зв’язки з Ігорем Коломойським. Окрім цього на цій сторінці розміщена колонка, підписана кандидатом Сергієм Капліним, в якій також критикується Зеленський. Газета випущена тиражем в 100 тисяч примірників на замовлення Сергія Капліна і надрукована ФОП Семенов П.Г.

Кандидат в Президенти Сергій Каплін підтвердив, що замовив цю газету і оплатив її зі свого виборчого фонду.

«По-перше: ця газета поширюється волонтерами Соціал-демократичної партії» і мною особисто. По-друге, за її виготовлення сплачено з офіційного виборчого фонду кандидата в Президенти Сергія Капліна. По-третє, у газеті в оригінальному футуристичному жартівливому стилі описано, що може статись з країною після виграшу виборів Президента кандидатом від Коломойського, Зеленським»,заявив Сергій Каплін.

Станом на 19 березня в Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності не містяться відомості про реєстрацію газети «The День».

На момент публікації цієї новини ОПОРА не змогла зв'язатися з представниками Володимира Зеленського щоб отримати коментар з цього приводу.

«Частиною 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» прямо забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України у ЗМІ. Але дана газета відсутня в Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, тому дія цієї статті на неї не поширюється. Я рекомендую кандидатам у Президенти, у разі, якщо вони вважають, що їх права порушені, звертатися до правоохоронних органів», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]