У березні спостерігачі ОПОРИ  в Одесі зафіксували розміщення зовнішньої реклами, в якій реалізація проектів, що фінансуються з міського бюджету, висвітлювалася на користь кандидата у Президенти Петра Порошенка.

Так, зовнішня реклама з’явилася в день візиту кандидата до обласного центру для участі в заходах Ради регіонального розвитку 2 березня, а територіальне розміщення носіїв зовнішньої реклами, що зафіксували спостерігачі ОПОРИ, відповідало маршруту, за яким пересувався по місту Петро Порошенко.

На сітілайтах було розміщено наступні написи: «Інклюзивно-ресурсні центри в кожному районі. Децентралізація – це наш шлях. Петро Порошенко». Зазначені ресурсні центри створюються на основі Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 р. №545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр», якою серед іншого органам місцевого самоврядування було рекомендовано створити такі центри. Одеська міська рада розпочала процес створення інклюзивно-ресурсних центрів у кожному з чотирьох районів міста 2018 року: рішення Одеської міської ради від 06.06.2018 «Про створення комунальної установи «Одеський інклюзивно-ресурсний центр №1» та затвердження її статуту», а також ще три рішення від 30.01.2019 про створення інклюзивно-ресурсних центрів №2, №3 та №4.

Другий напис – «Багатофункціональний спортивний комплекс, вул. Академіка Корольова, 90. Децентралізація - це наш шлях. Петро Порошенко», - стосується проектування та будівництва багатофункціонального спортивного комплексу у Київському районі м. Одеси в розмірі 1 млн 765 тис. грн. Фінансування відбуватиметься за рахунок коштів бюджету розвитку Одеси на 2019 рік згідно з рішенням Одеської міської ради «Про затвердження бюджету міста Одеси на 2019 рік» від 12.12.2018.   Про це стало відомо ОПОРІ з наданих міською радою документів.

Третій напис – «Нова школа в житловому масиві ім. Котовського. Децентралізація - це наш шлях. Петро Порошенко» - стосується проектування та будівництва школи у мкр. ІІІ-4-1 житлового району у м. Одесі вартістю 40 млн грн. Кошти виділені з бюджету розвитку Одеси на 2019 рік згідно з рішенням Одеської міської ради «Про затвердження бюджету міста Одеси на 2019 рік».

«Попри те, що на зазначеній зовнішній рекламі не містять прямі агітаційні заклики абощо, акцент про реалізацію тих чи інших проектів у місті  зміщено на особистість глави держави, який також є кандидатом на пост Президента України. Крім того,  всі ці проекти фінансуються з місцевого бюджету, тож простежити пряму залежність між діяльністю Президента та їх реалізацією безпосередньо неможливо. Через це ми вважаємо розміщення таких сітілайтів за маршрутом слідування кортежу глави держави  таким, що має ознаки агітації.. Крім того, у вихідних даних цієї продукції зазначено, що замовником є кандидат Петро Порошенко», - повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)