Кількість замін членів дільничних комісій у деяких виборчих округах Сумщини вимірюється сотнями осіб. У керівництві ОВК пояснюють таку масовість неякісною роботою штабів під час набору кандидатів у комісії і кажуть, що оформлення нових подань значно ускладнює якість роботи ДВК.

За словами заступниці голови ОВК ТВО №158 (м. Білопілля) Ніни Лазаренко, в окрузі всі 191 ДВК вчасно розпочали перші засідання та склали присягу. Утім, одразу з’явилась велика кількість відмов від виконання своїх обов’язків членами дільничних комісій. Станом на 14 березня комісія затвердила 52 заміни, 18 березня – 115 замін. Зараз ОВК очікує ще на ряд подань про заміну. Основною їх причиною Ніна Лазаренко називає неякісну роботу штабів щодо набору членів ДВК. А неоперативна реакція штабів на звернення ОВК щодо підготовки нових подань для замін також впливає на якість роботи ДВК, вважає заступниця голови ОВК №158.

За словами Ніни Лазаренко, найбільш проблемними в контексті готовності до роботи у 158 окрузі стали саме сумські дільниці. ДВК №590903, адреса приміщення якої знаходиться на вул. Зеленко, 4, довелося проводити своє перше засідання на вулиці, оскільки власник приміщення не пустив їх на територію. Лише після переговорів власників із представниками ОВК та міською владою ДВК змогла таки продовжити роботу за відповідною адресою. Наразі вона вже працює в своєму приміщенні.

Також двом ДВК, які знаходяться за однією адресою в Палаці культури «Хімік» №590919 та №590920 на пр. Миру, 28, спочатку в якості робочого кабінету виділили одне приміщення на обидві комісії. Наразі це питання також вже вирішили.

Голова ОВК округу №157 (м. Суми) Олена Стайко сказала у коментарі ОПОРІ, що точну кількість замін назвати не може, бо фактично на кожному засіданні окружної виборчої комісії розглядаються питання проведення замін у ДВК: «Замін дуже багато, і заміни почалися буквально на другий день після першого засідання дільничних комісій. Це створює велике навантаження для працівників окружної комісії, бо багато паперової роботи, багато засідань, на яких треба розглядати подання про заміни і паралельно допомагати дільничним комісіям організовувати роботу».

За словами Олени Стайко велика кількість замін спричинена людським фактором, бо люди не сподівалися, що їм доведеться брати на себе відповідальність, працюючи на посадах у керівному складі комісій. Разом з тим, така кількість замін не загрожує організації роботи ДВК. Всі дільничні комісії в окрузі №157 провели засідання вчасно, працюють далі в штатному режимі згідно з календарним планом.

В окружній виборчій комісії територіального виборчого округу №160 (м. Шостка) представнику ОПОРИ повідомили, що станом на 19 березня було здійснено понад 150 замін членів комісій. Спостерігач підрахував, що наразі замінено 31 голову, 11 заступників голови та 25 секретарів комісій. Лідерами за кількістю замін стали представники кандидатів у Президенти Олександра Соловйова, Андрія Новака, Юлії Тимошенко та Юрія Кармазіна.  Заміни тривають і далі, проте вже носять не масовий, а більш поодинокий характер.

За словами голови окружної виборчої комісії Тетяни Максимовської, загалом усі ДВК вчасно розпочали свою роботу та здійснюють свою діяльність відповідно до норм виборчого законодавства. Усі дільничні комісії округу провели установче засідання, кворум був дотриманий, присутні члени комісій склали присягу. Наразі ДВК працюють злагоджено, усі без винятку отримали попередні списки виборців та іменні запрошення. Відповідно до законодавства списки виборців знаходяться на виборчих дільницях для ознайомлення виборців, ДВК організовують доставку запрошень за виборчими адресами. Представники окружної комісії зустрічаються з керівниками та членами дільничних виборчих комісій на виїздах у районах. На цих нарадах визначаються проблемні питання в роботі комісій для подальшого оперативного реагування. Вже роздані посібники, роз’яснювальні матеріали, печатки, канцелярія усім ДВК, вирішується їхнє матеріально-технічне забезпечення.

Масові заміни членів ДВК відбуваються і в інших округах на Сумщині. Станом на 18 березня в ОВК ТВО №161 повідомили спостерігачу про 317 замін в дільничних комісіях. Перші   засідання   усіх   дільничних   комісій   в   цьому   окрузі   відбулись вчасно, щоправда деякі з них  неодноразово переносились. До громадської омбудсменки із захисту  виборчих  прав  Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області неодноразово  зверталися представники дільничних виборчих комісій щодо роз'яснення процедури та термінів проведення заміни тих членів, які не склали присягу або відмовилися працювати на керівних посадах. За словами, відкладення прийняття рішень ОВК щодо замін створювало напруженість в організації початку роботи комісій, а саме – вчасно не отримали матеріально-технічні засоби для роботи комісії в селі Заруддя Роменського району, у селах Дубов'язівка та Шаповалівка Конотопського району; деяких членів комісії повідомляли за 1 годину до початку засідання, що фізично унеможливлювало їхню присутність; у селі Юрівка член комісії не змогла отримати копію протоколу першого засідання.

У 159 виборчому окрузі (м. Глухів) найбільше подань на заміну членів дільничних комісій подано від кандидатів Андрія Новака, Сергія Носенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського. Про це розповіла спостерігачці ОПОРИ голова ОВК у цьому окрузі Антоніна Карпенко. Дізнатися точну кількість замін у дільничних комісіях поки що не вдалося. Втім відомо, що на свої перші засідання усі ДВК округу зібрались вчасно. Усі комісії мають окремі приміщення.

У 162 окрузі (м. Охтирка) на перші засідання усі 170 дільничних комісій зібрались вчасно. Зараз триває процедура заміни членів комісій. Станом на 20 березня комісія розглянула близько 80 відмов працювати в ДВК. Про це спостерігачу ОПОРИ розповіли в окружній виборчій комісії.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, відповідно до ч. 11 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» кожний суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (крім Міністерства закордонних справ України) має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій в межах територіального виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу дільничних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій. Особа, включена до складу дільничної виборчої комісії за поданням голови окружної виборчої комісії (для закордонної виборчої дільниці − за поданням Міністерства закордонних справ України), може бути призначена на керівну посаду в цій комісії тільки у разі відсутності кандидатур на таку посаду від кандидатів на пост Президента України. Розподіл керівних посад між суб’єктами подання в межах часток, визначених відповідно до цієї частини, визначається окружною виборчою комісією (для закордонної виборчої дільниці − Центральною виборчою комісією). При цьому повинна бути дотримана приблизна рівномірність територіального розподілу посад, отриманих представниками кожного суб’єкта подання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.