Представники кандидатів у Президенти Олександра Вілкула та Юлії Тимошенко оскаржили рішення окружних комісій щодо формування дільничних виборчих комісій в Одеській області. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

Так, до Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява довіреної особи Олександра Вілкула Світлани Фабрикант із вимогами, по-перше, встановити факт порушення виборчого законодавства членами окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №139; по-друге, скасувати постанову №11 від 11.03.2019 року в частині утворення дільничних виборчих комісій, а саме частини Лиманського району (виборчі дільниці №№ 510499-510520, 510523, 511443); по-третє, зобов’язати комісію ухвалити рішення, яким включити подані кандидатури від Олександра Вілкула до складу зазначених дільничних виборчих комісій.

Як повідомляє ОПОРА, адміністративний суд ухвалою від 17 березня встановив, що «...позивач, заявляючи вимогу про встановлення факту порушення законодавства, не вказує, які саме норми виборчого законодавства порушено відповідачем (положення конкретного Закону, Порядку, тощо), а вимога про включення поданих кандидатур до складу дільничних комісій є знеособленою та не містить переліку осіб, яких необхідно включити до дільничних виборчих комісій частини Лиманського району (виборчі дільниці №№ 510499-510520, 510523, 511443)». Окружний адміністративний суд прийняв ухвалу залишити позов без руху та повідомити позивача про необхідність усунути недоліки у термін до 13 год. 00 хв. 17 березня 2019 року.

У визначений термін недоліки не були виправлені, й окружний суд повернув позивачеві адміністративний позов.

Як повідомила спостерігачеві ОПОРИ Світлана Фабрикант, вона фізично не могла встигнути за дві години усунути недоліки, оскільки для цього необхідно було додати в тому числі документи, які знаходяться у м. Роздільній, де розташована окружна виборча комісія №139.

Позивач оскаржила рішення окружного суду в Одеському апеляційному адміністративному суді з вимогами зобов'язати окружний суд повторно розглянути позов і змінити колегію суддів, що розглядатиме цей позов. Апеляційний суд задовольнив її вимоги в частині повернення позову до розгляду окружним судом.

20 березня Одеський окружний суд повторно розглянув позов довіреної особи Олександра Вілкула. На засіданні був присутній спостерігач ОПОРИ.

До позову було додано подання на членів комісії в частині ДВК на території Лиманського району із заявами та копіями паспортів кандидатур у члени ДВК. Під час судового розгляду довірена особа від Олександра Вілкула, що здійснювала подачу документів, повідомила наступне:

«7 березня після 23 години я приніс сім папок із поданнями на членів ДВК і компакт-диск. Під час перевірки документів на комп'ютері ОВК № 139 не вдалося відкрити компакт-диск. Я повернувся у штаб і записав подання на новий диск. В той же час комісія не надала мені розписку з переліком наданих документів, як цього вимагає Закон «Про вибори Президента України». В комісії послалися на те, що у них не працює оргтехніка і запропонували мені самостійно роздрукувати розписку, а вони її підпишуть і поставлять печатку комісії. Я відмовився від такої пропозиції. В той же час я не оскаржував ненадання розписки і розписався лише в журналі обліку документації», - повідомив представник кандидата в Президенти.

Рішення щодо утворення дільничних виборчих комісій у 139 виборчому окрузі було прийняте 11 березня, проте представникам Олександра Вілкула стало відомо про відсутність їхніх кандидатур у ДВК частини Лиманського району лише 16 березня, коли постанова з'явилася на сайті ЦВК. Раніше, за словами представників Олександра Вілкула, вони не могли дізнатися про це, бо на інформаційному стенді постанова не була вивішена. З представниками комісії ані електронною поштою, ані телефоном, ані через інформаційний запит вони не зв'язувалися. При цьому головою ОВК є Раїса Кіліянчук, суб'єктом подання котрої є Олександр Вілкул.

Представники Олександра Вілкула на суді заявили, що вони припускають, що подання по частині Лиманського району загубилося, оскільки їхні подання по кожному району були в окремих папках.

Під час засідання 20 березня суд звернув увагу позивача, що недоліки у позовних вимогах не були усунуті, оскільки не зазначено, яких конкретно осіб в які конкретно ДВК необхідно включити до складу комісій. Загалом таких комісій 23. Позивач просила суд задовольнити позов із врахуванням подання. Суд витребував у комісії постанову про утворення ДВК із додатками, протокол засідання і порядок денний засідання від 11 березня 2019 року, але все одно не зміг встановити обставини того, що відбувалося.

У підсумку суд ухвалив рішення оголосити перерву до 10 години 21 березня і витребувати у комісії журнал обліку документації.

Сьогодні, 21 березня, суд відмовив у задоволенні позову, не знайшовши достатніх доказів того, про що йшлося у позовній заяві. Як повідомили спостерігачеві ОПОРИ адвокати представників Олександра Вілкула, наразі вони не планують подавати апеляцію на це рішення.

Крім того, до суду звернулася довірена особа кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко, яка оскаржила рішення про утворення ДВК на окрузі №137. Довірена особа вимагала скасувати рішення ОВК від 11 березня про утворення ДВК та повторно розглянути питання щодо утворення ДВК. Суд розглянув позов 13 березня та постановив відмовити довіреній особі в задоволені позову, оскільки постановою, яку оскаржувала довірена особа, дільничні виборчі комісії фактично не були утворені, а лише були затверджені квоти представників кандидатів у Президенти на виборчих комісіях всіх типів, без формування складів ДВК та призначення керуючого складу.

Нагадаємо, що в ОВК Одеської області було замінено низку керівників та членів комісій. Крім того, формування деяких дільничних виборчих комісій на Одещині відбулося з порушенням термінів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.