У Запорізькій області під час затвердження складу 1 127 ДВК членами окружних виборчих комісій було відхилено 292 подання. Серед основних причин відхилень: некоректно укладені документи та пропозиції включити до складу комісії людей з громадянством інших країн. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дослідили процес формування ДВК в усіх округах.

ОВК територіального виборчого округу №74: зареєстровано 74 дільниці. Правом внести подання скористалися 24 кандидати у Президенти України.  Подання від 6 громадян були відхилені через дві причини – неповний комплект документів, подана особа є членом іншої виборчої комісії. Зокрема у 4 кандидатур від Ігора Смешка були відсутні ксерокопії сторінок паспорту, необхідні для проходження процедури й суперечить вимозі ч. 6 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України». Одна кандидатура від Сергія Тарути включена до складу ОВК ТВО №76. Ще один громадянин був у двох різних поданнях від Валентина Наливайченко та Руслана Кошулинського, що також має ознаки порушення.

ОВК територіального виборчого округу №76: зареєстровано 90 дільниць. Правом внести подання скористалися 24 кандидати у Президенти України.  Відхилено три кандидатури до ДВК на підставі неповного комплекту документів.

ОВК територіального виборчого округу №81: зареєстровано 231 дільницю із членами комісій від 15 кандидатів. Відхилено три кандидатури до складку ДВК, оскільки вони  були подані на одну й ту ж дільницю від різних кандидатів в Президенти України.

Жодне подання не було відхилене на чотирьох ОВК у територіальних виборчих округах №75 (зареєстровано 80 дільниць, правом подання скористалися 21 кандидат у Президенти України);  №77 (зареєстровано 74 дільниць із членами комісій від 21 кандидата); №79 (зареєстровано 149 дільниці, 16 кандидатів скористалося правом внести подання); №80 (зареєстровано 112 дільниць, прийнято подання від 16 кандидатів).

ОВК територіального виборчого округу №82: зареєстровано 177 дільниць, 18 кандидатів скористалися правом внести подання. Під час роботи згаданої комісії 7 березня до складу ДВК були запропоновані на затвердження подання по довіреності від довірених осіб кандидатів у Президенти. А саме:

  • Кандидатуру Сергія Мниха уповноважив Михайло Спасов, довірена особа Сергія Носенка.
  • Кандидатуру Ілони Шевер уповноважив Микола Сірий, довірена особа Андрія Новака.
  • Кандидатуру Сергія Бикова уповноважив Антон Соболівський, довірена особа Юрія Дерев’янка.

Ці подання прийняли і зареєстрували. На підставі цього факту і підозрою про можливі порушення представник ОПОРИ склав акт до членів комісії за всіма трьома інцидентами.

Цього ж дня, 7 березня, кандидатури Сергія Мниха та Ілони Шевер із тими ж супутніми даними пропонували до складу дільничної комісії ОВК територіального виборчого округу №78. Подання прийняли та зареєстрували, але під час засідання пакет з поданням було відхилено. Рішення це прокоментував голова комісії ОВК у ТВО №78 Олег Новіков: «Сьогодні було подано два подання на членів ДВК від кандидатів у Президенти – Новака і Носенка. Довірені особи видали їх іншим громадянам України для здачі цих документів. У зв'язку із тим, що спеціально законодавством, а саме Законом “Про вибори Президента України” не передбачає такого порядку — на комісії виник ряд питань, що спричинило за собою не розгляд.  Голосування комісії відбулося, в середньому, 14 людьми проти реєстрації, троє — за реєстрацію. Інші члени комісії утрималися. Наразі чекаємо рішення ЦВК, або інших органів з цього питання».

12 березня ОВК ТВК №78 втретє розглянула ці подання, під час чого представники кандидатів у Президенти наполягали, що подання мають ухвалити згідно з загальним правом і громадянським  кодексом. Однак член комісії не погодилися із цим.

Відповідно до ч. 2 ст. 24 ЗУ «Про вибори Президента України» право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі. Варто зазначити, що право подання кандидатур має саме кандидат на пост Президента, такі подання вносяться за підписом довірених осіб та в законі відсутні норми які надають можливість передоручення такого права кандидата третій особі.

Загалом ОВК ТВК №78 сформувало 140 дільниць, в межах яких 16 кандидатів у Президенти України скористалися своїм правом подання. Також тут було відхилена рекордна кількість кандидатур у Запорізькій області – 280 .

ОВК територіального виборчого округу №79 не змогла вчасно завершити формування ДВК. Адже згідно з календарним планом ЦВК це мало відбутися 12 березня, але засідання довелося подовжити до 13.00 13 березня. За словами заступника голови комісії Олександра Синьоокого, причиною невчасного формування ДВК стало те, що свої подання затримали надати на розгляд представники Оріхівського району. 

Також до ОВК №79 надійшло подання від кандидата в Президенти Олександра Вілкула, в якому кандидатура члена ДВК мала громадянство іншої держави. Такий же випадок трапився 10 березня в  ОВК №75. Тут в поданні кандидата Олександра Ващенка пропонувався в якості члена ДВК Алі Октара, який є громадянином Туреччини. Обидва подання членами комісії були відхилені.

Зазначимо, що у більшості випадків, коли подання технічно мали похибки (бракувало повної кількості документів, були вказані імена і прізвища з помилками тощо) члени ОВК відправляли пакет на доопрацювання, без внесення постанови про відхилення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.