На засідання ОВК 201 округу у Чернівецькій області 15 березня довірена особа кандидата в Президенти Юлії Тимошенко Наталія Коцур запропонувала при необхідності заміни членів дільничної виборчої комісії від кандидатів у Президенти України Юлії Тимошенко, Олександра Соловйова, Миколи Габера, Андрія Новака, Сергія Носенка, Сергія Тарути, Юрія Кармазіна, Юрія Дерев'янка та Валентина Наливайченка звертатись безпосередньо до неї. Звернення не було поставлено на голосування комісії, а було лише заслухано, про що було зазначено у протоколі засідання комісії.

Крім того, в  приміщенні окружної виборчої комісії № 201 розміщена інформація щодо довірених осіб кандидатів і їх контакти. У листі вказано, що Наталія Коцур  є контактною особою і від 8 інших вищевказаних кандидатів.

Сама ж Наталія Коцур прокоментувала ОПОРІ, що вона займає активну позицію з приводу співпраці з довіреними особами, незалежно від того, яку партію вони представляють. Вона також додала, що не знає, чому в протокол потрапили ці прізвища.

 

Довірена особа Валентина Наливайченка Ярослав Цуркан прокоментував, що з Наталією Коцур жодного разу не зустрічався і не знає, як вона виглядає.

«Заяву, яку вона зробила та як це подалося в ЗМІ - інформація трохи змінена. Наскільки мені відомо, щодо питання співпраці політичних партій в напрямку забезпечення чесних виборів є Меморандум. Також ми працюємо з міжнародними та громадськими організаціями щодо захисту волевиявлення. А в такому напрямку як заміна членів ДВК, контролю чи керування – це взагалі не відповідає дійсності. Наскільки я розумію, що робота ведеться з різними кандидатами стосовно наявності порушень, і як їх не допустити. Я думаю, що вона неправильно зрозуміла, чи подала бажане за явне. У мене такої інформації немає. Те, що вона озвучила, не знаю, з ким вона погоджувала. Я говорив з керівником, який відповідальний за вибори в області Ігорем Кобелею. Він підтвердив те, що я зараз говорю. Вона мені зателефонувала в неділю, представилася і сказала, що має своє бачення стосовно організації першого засідання ДВК. Я повідомив, що поки нічого не відомо, і поки не буде інформації із штабу, я жодних рішень не буду приймати. Я особисто подавав всі документи до ОВК, зареєстрував себе в журналі. Якщо був представник від «Батьківщини», то чому комісія не запросила і не повідомила про засідання інших довірених осіб. Виходить, що повідомили її одну. Я до сьогодні не знаю, навіть, хто був присутній»,  - сказав він.

Довірена особа Юрія Дерев'янка Георгій Тарецану та довірена особа Сергія Тарути Віра Колісняк відмовилися коментувати слова Наталії Коцур на засіданні ОВК від 15 березня. Окрім того, Віра Колісняк зазначила, що є членом партії «Батьківщина» і одночасно довіреною особою від Сергія Тарути. Довірена особа від Сергія Носенка Олександр Королюк відмовився коментувати це по телефону. А довірена особа від Андрія Новака Віталій Балакін сказав, що зможе прокоментувати цю ситуацію пізніше. Довірена особа Олександра Соловйова Йосип Сільваоський сказав, що поки штаб узгоджує позицію щодо цього випадку.  

Олександр Лавренчук, довірена особа Юрія Кармазіна прокоментував, що те, що ніби довірена особа від Юлії Тимошенко керує заміною членів ДВК від його кандидата   ̶  неправда. Він додав, що замінами членів ДВК  займається він. Також сказав,  що відносно перших засідань ДВК Наталія Коцур йому не телефонувала.

З довіреною особою від Миколи Габера Іриною Гайною представниці ОПОРИ не вдалось зв'язатися.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА довірені особи кандидатів ведуть агітацію за обрання кандидата Президентом, сприяють йому у проведенні виборчого процесу, представляють його інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масово інформації, об’єднаннями громадян, виборцями (ч.2 ст. 67 Закону України «Про вибори Президента України»). За таких обставин, довірена особа кандидата у територіальному виборчому окрузі уповноважена займатися питанням щодо подання кандидатур до складу ДВК та їх заміну виключно від одного кандидата, від якого вказана довірена особа була зареєстрована. Члени виборчої комісії, які уповноважені на це рішенням комісії, можуть надавати правову та організаційно-методичну допомогу дільничим виборчим комісіям, їх членам, в тому числі з питань заміни членів ДВК, а рішення щодо такої призначення та заміни членів ДВК приймає окружна виборча комісія на своєму засіданні (ч.1 ст. 24, п.6 ч.1 ст. 26  Закону України «Про вибори Президента України»).

ДОПОВНЕНО

19 березня на черговому засіданні ОВК у 201 окрузі окружна комісія розглянула питання щодо пукнту в протоколі засідання від 15 березня про те, що довірена особа Юлію Тимошенко запропонувала звертатись до неї при необхідності заміни членів ДВК від 8 інших кандидатів.

Голова комісії повідомив, що під час формування цього протоколу були допущені технічні помилки та неточності. Тому питання про внесення технічних правок в протокол № 6 було поставлене на голосування. За проголосувало 24 члена комісії. Рішення про те, щоб виключити 7 пункт з протоколу у зв'язку з тим, що він не був включений в порядок денний було прийнято.

У своєму виступі на засіданні довірена особа Юлія Тимошенко Наталія Коцур повідомила: « В цьому списку, який мені вручив член окружної комісії дев'ять чоловік не вистачає. Є я тільки одна і вісім чоловік не вистачає, але тут прогалина повністю була. Тому я казала, що телефони цих людей є у мене. І навіть вам надала… В порядку денному цього питання немає. Коли я говорила про довірених осіб, тільки тому, що я дуже хочу, щоб у 201 окрузі ми швидше сформували… 109 дільниць... Я  підняла це питання після того як ви проголосували, що комісія завершила свою роботу».

Також Наталія Коцур сказала, що буде звертатися до правоохоронних органів.

Як зазначає радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА, в суспільстві активно обговорюється питання технічних кандидатів та заповнення ними квот у  виборчих комісіях. Звичайно формулювання, яке було зазначено в протоколі засідання від 15 березня викликало значний суспільний резонанс. Водночас слід підкреслити, що якщо таке питання не виносилося як окреме для розгляду окружної виборчої комісії, згідно порядку ведення діловодства воно не повинно бути відображено в окремому пункту протоколу, протокол також не відображає реплік суб’єктів виборчого процесу, які напряму не стосуються питань порядку денного.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)