Кілька днів тому в соціальній мережі в регіональному сегменті від імені профілю сумнівного походження розміщувались анонси заробітку на мітингу. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували таку роздачу коштів невідомими особами під час зустрічі кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко з виборцями. Представники ВО «Батьківщина» говорять про сплановані провокації з боку опонентів. ОПОРА звернулась до Національної поліції.

17 березня в харківських пабліках на Facebook почали з’являтись оголошення з пропозицією про те, щоб заробити 150 гривень за дві години роботи. Ці пропозиції розміщував профіль Christine Young, який загалом розмістив близько 30 ідентичних коментарів під найбільш обговорюваними постами в місцевих спільнотах. Окрім цього, два тижні тому з цього профілю масово розсилались коментарі з пропозицією роботи по розповсюдженню газет в Запоріжжі, Кривому Розі і Павлограді.

В особистому спілкуванні з'ясувалось, що Christine Young пропонує заробити 150 гривень за те, щоб постояти на мітингу за одного з кандидатів, який пройде в Харкові на площі Конституції 18 березня о 17:45. На цей же час в цьому ж місці анонсована зустріч із кандидаткою в Президенти Юлією Тимошенко.

Спостерігачі ОПОРИ звернулись до Національної поліції з заявою про можливе порушення частини 6 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України», якою забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

Окрім цього спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як молодик роздає гроші людям, що були присутні на площі Конституції під час мітингу-зустрічі з кандидаткою в Президенти Юлією Тимошенко.

Спостерігачі намагались привернути увагу представників поліції, які охороняли громадський порядок на площі, але ті відмовились приймати заяву про можливе правопорушення, переадресувавши спостерігачів до їх командування.

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію за номером 102 і подали заяву про можливе порушення частини 6 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України» і скоєння правопорушення, передбаченого статтею 212-10 КУпАП. Коли спостерігачі запитали у чоловіка, чому він передавав гроші на площі під час мітингу, він заявив, що «роздавав борги».

У місцевому осередку «Батьківщини» говорять, що подібні дії — провокація політичних опонентів, а політсила не платить нікому гроші за участь у мітингах.

«Це сплановані акції, вони йдуть по всій Україні. Є проплачені люди, наймані нашими опонентами, більше того, можу сказати, що це люди від Порошенка. Вони роблять ці дискредитації, щоб показати що не тільки він займається якимись брудними справами. В  Харківській області 37 тисяч партійців, невже ви думаєте, ми партійцям будем платити? Можете підійти на будь-яку палатку, вам скажуть — ми працюєм на волонтерських засадах. Нам нема сенсу. Ми вчора ганяли їх (людей, які роздають гроші - прим. ОПОРИ), Андрій Шевчук, я, шукали цих людей, запитували, хто їх прислав, від кого вони, що вони там робили. Ми боялися того, щоб не було провокацій», — коментує ситуацію голова Харківської міської організації ВО «Батьківщина» і довірена особа Юлії Тимошенко в Шевченківському районі Харкова Любомир Григорець.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]