13 березня у Чернігові перебував Президент України Петро Порошенко. Він взяв участь в засіданні Ради регіонального розвитку та зустрівся з людьми біля Катерининської церкви. Задля безпеки біля місць перебування рух транспорту перекрила поліція, потрапити на заходи можна було лише за запрошенням і паспортом та через  встановлені турнікети з металошукачами. Серед запрошених переважна більшість була від медицини та освіти, люди йшли на зустріч у свій робочий час.

За інформацією спостерігача від ОПОРИ, на засідання Ради регіонального розвитку прийшли керівники об’єднаних територіальних громад, медики та вчителі. Залу філармонії на 620 місць вони заповнили вщент.  У заході взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Мисник та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Глава держави зі сцени звернувся до присутніх: «Давайте ми разом виберемо один об’єкт, про який мріє місто Чернігів і область. І спільно з Президентом його зробимо. Я прошу за короткий час, за  2-3 тижні, визначити один об’єкт, про який мріє весь Чернігів. І разом його доведемо».

На виході з філармонії представники партії «Національний корпус» зустріли Петра Порошенка вигуками «Ганьба!». Він відповів натовпу: «Як ви приймаєте Президента? Сором вам!».

Після засідання Ради регіонального розвитку Петро Порошенко пішов до Катерининської церкви, де проходив концерт на його підтримку як кандидата в Президенти. Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 58 «Про вибори Президента України» передвиборна агітація може здійснюватися у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Серед глядачів, за оцінкою спостерігача ОПОРИ, були переважно студенти, лікарі та вчителі. Пояснюючи, чому вони там перебували під час навчання та роботи, начальник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар сказав: «Медики на мітинг пішли у вільний від роботи час, бо працюють позмінно». А ось начальник міського управління освіти Василь Білогура відповів: «Мені невідомо про ту інформацію, яку ви в мене хочете запитати. Такого бути не може».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, нагадує про ч. 5 ст. 53 Закону України «Про освіту»: «Залучення  здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України. Політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою».

Юлія Ковтун, речниця Чернігівського міського відділу поліції, не назвала точну кількість правоохоронців, які охороняли громадський порядок під час візиту, але зауважила, що цієї кількості було достатньо для того, щоб забезпечити порядок.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.