У газеті «Субота» №11 від 13 березня надруковані матеріал з ознаками «чорного піару» проти кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко та позитивна стаття про кандидата Петра Порошенка. Однакові за змістом матеріали з ознаками «джинси» опубліковані у газетах «Звягель» та «Лесин край».

На 4 сторінці народного тижневика «Субота» розміщений матеріал із заголовком: «Кримінальна кампанія: як Юлія Тимошенко намагається повернути собі шанс на вихід в другий тур» та підзаголовком: «Втрачаючи рейтинги, лідерка «Батьківщини» намагається підкупити вже не тільки виборців, а й інших кандидатів».

На початку  статті зазначено: «Якщо воно ходить, як качка, плаває, як качка – то це качка». Цим американським прислів’ям Генпрокурор Юрій Луценко відповів на запитання про те, яка політична сила намагалася «зняти» з виборів кандидата в президенти Юрія Тимошенка, запропонувавши йому 5 мільйонів хабара. «Якщо це російські технологи, за російськими схемами з грошима, які навіть не знають, хто у нас міг би на це виділити, то найімовірніше, це – «Батьківщина», – наголосив глава ГПУ».

Далі по тексту описана передісторія появи інформації про гроші для Юрія Тимошенка, реакція на це Юлії Тимошенко, заяви Юрія Луценка та деталі розкриття справи про хабар.

«Таке було зовсім недавно, коли на своїх мітингах Тимошенко звинувачувала Президента Петра Порошенка  у створенні мережі з купівлі голосів виборців. І незабаром Служба безпеки справді викрила таку мережу, але створену однопартійцями самої Тимошенко. Як свідчать виявлені під час обшуків документи, кураторами цієї «піраміди» були народні депутати від «Батьківщини» Руслан Богдан і Валерій Дубіль. А серед її безпосередніх керівників виявилися й громадяни Росії – зокрема, колишні довірені особи Володимира Путіна і Володимира Жириновського…», – йдеться у матеріалі.

Стаття підписана авторством Юрія Чорного.

Довірена особа Юлії Тимошенко по 62 виборчому округу Анжеліка Лабунська розповіла ОПОРІ: «Я його ще не бачила і не читала, але я очікую все що завгодно. Там вже і на мене писали, і на Кропачова писали. Будемо писати заяву, нехай тоді порушують кримінальну справу за втручання у виборчий процес і товаришів викликають на допит».

На 6-й сторінці цього ж номеру газети «Субота» опублікований матеріал під назвою «Чуда не буде».

У першому абзаці статті зазначено: «Питання на майбутніх виборах стоїть тільки так: «Віддавати Порошенкові свій голос уже в першому турі чи чекати ще до другого?» Якщо популярність Зеленського буде зростати далі, прийдеться віддавати свій голос Порошенкові ще у першому. У блозі на сайті «Нового времени» свою позицію висловив Ярослав Грицак, один із найвідоміших сучасних українських істориків, публіцист, професор, Українського Католицького університету, член Несторівської групи…».  

Текст у форматі розповіді від першої особи: про історичні факти та загрози для України,  про дії Порошенка під час Євромайдану, про «зоряний час Зеленського» про Томос та безвіз. Текст без цитат і посилань на джерела.

«Те, що знаю, ще раз укріплює мене в думці, що з перспективи геополітики кращого кандидата ніж Порошенко, не існує. Надіюся, що поки що. Якщо на наступних виборах появиться кращий чи краща, буду голосувати за неї чи нього. Але на цих виборах голосуватиму за нього…», – йдеться в одному з абзаців тексту.

Текст матеріалу співпадає з текстом авторської колонки Ярослава Грицака на сайті «Новое время», який розміщений 3 березня у рубриці «Погляди» під таким же заголовком «Чуда не буде». Однак, матеріал надрукований в газеті «Субота» вирваний з контексту оригіналу,   вирізана значна частина тексту, яка пояснює власне і всю публікацію Грицака, яка є спростуванням на опублікований раніше за його авторства матеріал на сайті НВ під назвою Справа не в кандидатах, а в системі з підзаголовком: «Що я думаю з приводу другого строку Петра Порошенка».

«Цей текст писав я, і все було би в ньому добре, якби редакція не винесла на поле як центральну тезу: «Переломити ці виборчі тенденції може тільки Зеленський». Ніяких претензій до НВ не маю. Але мої знайомі відчитали колонку, як підтримку  Зеленського. Один з них прийняв цю тезу, як особисту образу. Інший коментатор пропонує (добре, що не вимагає), щоб мій університет задумався, чи варто зі мною продовжувати контракт. Отже, хочу сказати прямо і виразно: факт того, що Зеленський може переламати виборчі тенденції, не означає, що за нього треба голосувати.  Навпаки. Для мене  питання на майбутніх виборах стоїть тільки так: «Віддавати Порошенкові свій голос уже в першому турі чи чекати ще до другого?».  Якщо популярність Зеленського буде зростати далі, прийдеться віддавати свій голос Порошенкові ще у першому. Якщо вам цікаві мої аргументи, можете читати далі. Якщо ж ні, можете скінчити читати на цьому місці: інших тез не буде…», – написав Ярослав Грицак у матеріалі на сайті НВ. Немає цієї частини у матеріалі в газеті «Субота».

Вирізаний з тексту і абзац в якому Грицак говорить про те, що даний текст є лише його і лише він несе за нього відповідальність. Однак, під матеріалом в  газеті «Субота» підпис – Сергій Сіваш.

Отримати коментар представників газети «Субота» ОПОРІ не вдалося, вказані у відкритому доступі номери телефонів не відповідають.

Щотижнева газета міста Новоград-Волинський опублікувала два матеріали з ознаками «джинси». У 10 номері від 8 березня розміщена новина під назвою: «Ні – бізнесу на крові: Житомир підтримав імпічмент Президенту». У матеріалі йдеться про мітинг, який відбувся у Житомирі 1 березня. 

«Кількасот людей 1 березня вийшли на вулицю, аби висловити обурення корупцією у оборонній галузі та постачанням в Україну деталей із країни-агресора. Присутні тримали в руках плакати «Ні – бізнесу на крові» та кричали «Ганьба владі». Ініціатором мітингу виступила Житомирська обласна організація всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» на чолі з Анжелікою Лабунською…», – йдеться у матеріалі. У тексті також зазначено, що Анжеліка Лабунська закликала всіх присутніх прийти 31 березня на вибори та підтримати кандидатку в Президенти Юлію Тимошенко, або інших кандидатів, тільки не діючу владу.  

На цій же сторінці ще один матеріал під назвою: «Юлія Тимошенко – лідер сильніший, за систему».

«За нинішніх обставин українці обирають або Президента від олігархів, або Президента від народу», – зазначено на початку статті.

У матеріалі мова йде про «Новий курс»  Юлії Тимошенко, її програму, досягнення та плани.

«Єдиною потужною фігурою, яка має політичний досвід, волю і яка не пов’язана з корупційною системою, є лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко…», – зазначено у тексті.

Обидва матеріали не марковані, як політична реклама. Лише у верхньому колонтитулі сторінки зазначено рубрика «Політика».

Редактор видання Олег Брюханов у коментарі ОПОРІ сказав, що всю інформацію надаватиме через запит. «Звертайтеся до нас з інформаційним запитом, ми його у встановлені законом терміни опрацюємо і дамо вам офіційну відповідь», – зазначив Олег Брюханов.

Ідентичні матеріали опубліковані ще в одному видання Новограда-Волинського – «Лесин край». Однак у цьому випадку є позначка «політична реклама».

Редактор газети «Лесин край» Інна Попова у коментарі ОПОРІ зазначила: «У нас в газеті написано, що матеріали надруковані шрифтом сімейства Геліос (Helios) опубліковані на правах реклами. Всі рекламні матеріали ми маркуємо цим шрифтом і пишемо зверху в колонтитулі «На правах реклами», якщо є рекламний текст на сторінці в газеті. Політичну рекламу позначили так, щоб вона відрізнялася. Ми не «джинсуємо».

Як повідомляла ОПОРА, у друкованих виданнях Житомирської області: «Час плюс», «Звягель», «Народна трибуна», «Соборна площа» та «Субота» розміщені матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "спростування" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.