Під час засідань 9-12 березня 5 окружних виборчих комісій приймали рішення про відхилення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Основні причини – порушення частини 6 статті 24 та частини 3 статті 29 Закону України «Про вибори Президента України».

Найбільше кандидатур до складу ДВК відхилила окружна виборча комісія № 23 – 46. Зауважимо, що під час засідання 8 березня 2019 р. ОВК у виборчому окрузі № 23 не врахувала подання від кандидата Олександра Мороза, оскільки його електронна версія містила масу помилок, які неможливо було виправити. Подання загалом містило 8 кандидатур до складу ДВК. Відтак, кандидатури від цього кандидата не включали до складу виборчих комісій.

Крім того, ця ж окружна виборча комісія під час засідання 12 березня прийняла постанову про відхилення ще 46 кандидатур від кандидатів Олега Ляшка, Руслана Ригованова, Юрія Кармазіна, Володимира Петрова, Петра Порошенка, Сергія Тарути, Руслана Кошулинського, Олександра Соловйова та Ігоря Шевченка.

Зокрема, у постанові № 21/1 ОВК «Про виключення кандидатур зі складу дільничних виборчих комісій, які мали кратне включення» йдеться про те, що кандидатури до складу ДВК від зазначених кандидатів були відхилені на підставі частин 2, 6 статті 24 та частин 6, 9, 10 статті 29 Закону України «Про вибори Президента України».

29 кандидатур до складу дільничних виборчих комісій відхилила ОВК у виборчому окрузі № 20. У постанові виборчої комісії № 11 «Про відхилення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій» зазначається, що комісія вирішила відхилити 28 кандидатур через порушення частин 6, 9 статті 24 та частини 3 статті 29 Закону України «Про вибори Президента України», а також одну кандидатуру у зв’язку з порушенням частини 9 статті 24 цього ж закону.

Згідно з додатками до постанови окружної виборчої комісії відхилено кандидатури за поданням Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Юрія Бойка, Юлії Литвиненко, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Андрія Новака, Віктора Кривенка, Юрія Кармазіна, Руслана Кошулинського, Юрія Дерев’янка, Ігоря Шевченка, Петра Порошенка, Сергія Тарути, Сергія Носенка, Олександра Соловйова та Миколи Габера.

Окружна виборча комісія у окрузі № 19 своїм рішення від 12 березня 2019 р. відхилила 14 кандидатур за поданням кандидатів Олександра Шевченка, Володимира Зеленського, Юрія Кармазіна, Сергія Носенка, Олександра Соловйова, Руслана Кошулинського, Андрія Новака, Олега Ляшка, Ігоря Шевченка, Миколи Габера, Сергія Тарути та Анатолія Гриценка. У постанові виборчої комісії № 14 «Про відхилення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» зазначається, що ці кандидатури відхилені у зв’язку із тим, що вони подали заяви на включення до ДВК від двох різних суб’єктів подання.

Ще одну кандидатуру за поданням Сергія Тарути ОВК № 19 відхилила у зв’язку з тим, що подана особа не досягла 18-річного віку, а отже, не має права голосу.

Під час засідання 11 березня ОВК у виборчому окрузі № 22 розглянула питання «Про відхилення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, які були включені у подання двох кандидатів у Президенти України 31 березня 2019 року». За допомогою комп’ютерної програми АІС «Вибори Президента України» було сформовано відомості про кратне включення кандидатур до складу ДВК. Таких кандидатур було виявлено три.

Зокрема, відповідно до постанови № 20 окружної виборчої комісії було відхилено кандидатури: Марії Борисюк, яка була подана суб’єктом подання Олегом Ляшком до складу дільничної виборчої комісії № 071043 та одночасно Юрієм Бойком до складу ДВК № 071054; Андрія Желика, яка була подана суб’єктом подання Віталієм Купрієм до складу ДВК № 071081 та Андрієм Новаком до складу цієї ж виборчої комісії; Галини Яцюк, яка була подана суб’єктом подання Русланом Кошулинським до складу дільничної виборчої комісії № 071061 та Андрієм Новаком до складу цієї ж ДВК.

Усі ці кандидатури були відхилені у зв’язку з порушенням частини 6 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» - заяви цих кандидатів до складу ДВК про надання згоди працювати у складі виборчої комісії від одних суб’єктів подання та ненадання згоди на участь у роботі комісії іншим суб’єктам подання  не відповідали дійсності. 

Окружна виборча комісія у територіальному окрузі № 21 постанови про відхилення кандидатур до складу ДВК не приймала.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 6 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» у поданні до складу ДВК зазначаються: 1) прізвище, ім'я та по батькові особи; 2) дата народження; 3) громадянство; 4) місце проживання та адреса житла особи, а також її контактні телефони; 5) володіння державною мовою; 6) освіта; 7) місце роботи та займана посада особи; 8) наявність досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій; 9) відомості про відсутність у особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, яка не погашена або не знята у встановленому законом порядку. До подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кожної запропонованої особи, а також заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання, згоду виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії та про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах.  

Також у частині 6 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» зазначається, що кандидатури до складу дільничної виборчої комісії можуть бути відхилені лише з підстав порушення вимог частин шостої, дев'ятої, десятої цієї статті, частини 3 статті 29.

Разом з тим, відповідно до частини 9 статті 24 цього ж закону до складу дільничної виборчої комісії можуть входити громадяни України, які мають право голосу. Громадянин України може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів. А згідно з частиною 3 статті 29 закону виборець може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів Президента України.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)