7-9 березня в Сумах, Шостці та Конотопі були зафіксовані стікери з ознаками «чорного піару» та без вихідних даних проти кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, 7 березня наклейками з текстом  «#Свинарчуків Порошенка – за ґрати» були обклеєні сітілайти на вулицях Соборна та Воскресенська в обласному центрі. Наклейки містилися як на рекламних конструкціях із зображенням інших учасників президентських перегонів, зокрема Анатолія Гриценка, так і на носіях із комерційною рекламою.

8 березня у Шостці спостерігач зафіксував наявність таких стікерів на лавках та стовпах по вул. Свободи.

Також наліпки виявили на обміннику та стовпах біля парку в Конотопі.

Користувачі соцмереж повідомили про розміщення таких наліпок у Лебедині, зокрема на сторінці «Лебедин On Air Live» у мережі Facebook опубліковане повідомлення з фото із зображенням наліпки на табличці громадської приймальні народного депутата Владислава Бухарєва.

За словами довіреної особи кандидата на пост Президента України Петра Порошенка у ТВО №157 Андрія Сухоставця, небайдужі громадяни звертаються до поліції в разі виявлення таких порушень.

У відділі комунікації Нацполіції Сумщини повідомили, що станом на 13 березня до поліції через канцелярію надійшло звернення від довіреної особи на пост Президента України Петра Порошенка у ТВО №160 Світлани Назаренко про розповсюдження друкованих матеріалів згаданого змісту на під'їзді житлового будинку на вул. Генерала Тхора в м. Конотоп.  За цим фактом поліція розпочала перевірку.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Слід відмітити, що ця заборона є  загальною і поширюється не тільки на засоби масової інформації. Окрім того, у діях по розповсюдженню цих наліпок можуть вбачатись ознаки порушення вимог щодо маркування друкованої агітаційної продукції та/або порушення правил благоустрою.

Раніше ОПОРА повідомляла про випадки наявності в регіональних ЗМІ Сумщини матеріалів з ознаками  замовності та «чорного» піару проти Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області Ірина Стегній закликає учасників виборчого процесу застосовувати конкурентні методи боротьби протягом усієї виборчої кампанії та утриматись від чорного піару.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців. За коментарями звертайтеся:

За коментарями звертайтесь:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209