Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в черговий раз виявили в Харківській області друковану агітаційну продукцію кандидатів у Президенти Петра Порошенка і Олександра Вілкула, на якій не було вказано вихідних даних.

9 березня у селі Горохуватка Борівського району Харківської області ОПОРА зафіксувала на електроопорі агітаційний плакат зареєстрованого кандидата в Президенти Олександра Вілкула, на якому був вказаний лише тираж і не було відомостей про установу, що здійснила друк, та даних про осіб, відповідальних за випуск. Спостерігачка звернулась до поліцейських із заявою про можливе порушення. У відділі комунікації поліції Харківської області заявили, що інформація про подію внесена до Журналу єдиного обліку і за даним фактом поліцейські проводять перевірку.

6 березня у місті Куп'янськ Харківської області спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд «Армія! Віра! Мова! Ми йдемо своїм шляхом!» з агітацією за Петра Порошенка у місті Куп’янську, на вулиці Харківській, 99, на яких також не було вихідних даних. За цим фактом також подана заява до поліції.

«Відповідно до частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Окрім того, частиною 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У разі порушення зазначених законодавчих вимог передбачається відповідальність за ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Як повідомляють у відділі комунікації Нацполіції Харківської області, з початку передвиборної компанії поліцейські на Харківщині зареєстрували 96 повідомлень про порушення Закону України «Про вибори Президента України», відкрили 9 кримінальних проваджень і склали два адмінпротоколи.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]