У Львові «Національний корпус» поширював плакати, у яких згадувався Петро Порошенко в контексті розслідування журналістів про розкрадання коштів в оборонному комплексі. Мешканці міста викликали поліцію через відсутність вихідних даних на друкованих матеріалах, які, на їхній погляд, мали ознаки агітації.

7 березня у Львові в двох наметах «Національного корпусу» в різних районах Львова поширювали плакати зі згадкою Петра Порошенка. На плакатах розповідалось про розслідування журналістів «Bihus.infо», яке стосувалось  розкрадання оборонного бюджету країни. Під фотографіями Петра Порошенка, Ігоря та Олега Гладковських містилось карикатурне зображення свиней та підпис «Гладковські + Порошенко = #Свинарчуки». На зворотному боці плакатів анонсувалась акція «Національного корпусу» 9 березня на столичному Майдані Незалежності.

Мешканці міста викликали поліцію до обох наметів через відсутність вихідних даних на друкованих матеріалах, у яких вбачали агітаційний зміст. Коли приїхала поліція, представники «Національного корпусу» наполягали, що плакати, які вони роздавали не мають агітаційної мети, оскільки «Національний корпус» не є суб'єктом виборчого процесу. Щодо відсутності вихідних даних вони пояснили, що плакати роздавали разом із газетами, де були вихідні дані.

Спостерігачі ОПОРИ поспілкувались із керівником інформаційного відділу Львівського обласного осередку «Національного корпусу» Віталієм Настосяком, який розповів: «Ці листівки роздавались разом із газетами, де були вихідні дані. Відповідно газети закінчились і активісти у палатках почали роздавати тільки плакати».

Увечері того ж дня на офіційному сайті Національної поліції у Львівській області з'явилася інформація: «У Галицькому та Личаківському районах Львова виявлені намети у яких невідомі особи з порушенням виборчого законодавства розповсюджують інформаційні листівки проти одного з кандидатів у президенти України. Усі повідомлення зареєстровані у Журналі єдиного обліку,на місцях подій працюють слідчо-оперативні групи, проводяться перевірки».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «Вести передвиборну агітацію може вільно будь-який громадянин України відповідно до частини 2 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України». Однак, якщо при цьому громадянин роздає друковану агітаційну продукцію за або проти певного кандидата, то така друкована продукція має бути оплачена з виборчого фонду котрогось із кандидатів у Президенти та містити вихідні дані зазначені у частині 3 статті 59 цього закону».

Водночас, роз'яснює: «Матеріали, які роздавали представники «Національного корпусу» не спрямовані на спонукання виборців голосувати за чи проти кандидата у Президенти, тому відсутні достатні підстави для віднесення їх до  передвиборної агітації». Експертка також наголошує, що незалежно від того, чи є матеріали, які поширюють активісти, агітацією, вони повинні містити достовірну інформацію. У разі, якщо кандидат вважатиме, що плакати містять завідомо недостовірну інформацію щодо нього, то він може звернутися з вимогою спростувати її.  Радниця з юридичних питань нагадує, що згідно частини п’ятої статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України».

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА також зауважує: «Якщо розглядати ситуацію з політичної точки зору, то цей епізод, скоріше за все, виник як результат політичної конкуренції і протистояння, коли одна сторона переслідує мету нанести репутаційні втрати іншій стороні. Проте, чи «Національний корпус» робив це в рамках закону, чи ні, можна буде говорити, коли будуть відомі результати розслідування поліції або рішення суду, у разі оскарження таких дій»

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що  відповідно до частини 2 статті 58 Закону «Про вибори Президента України»: «Громадяни України мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів на пост Президента України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти кандидатів».  Згідно з частиною 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України»: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів». 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)