У лютому Сумську область відвідали п’ять кандидатів на пост Президента України: Олег Ляшко, Сергій Каплін, Юрій Дерев'янко, Ілля Кива, Анатолій Гриценко. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

11 лютого Олег Ляшко побував у місті Охтирка та селищі Чупахівка, де провів зустрічі з виборцями. Візит політика активно висвітлювали регіональні ЗМІ. Частина публікацій не містить відповідних позначок і має ознаки "джинси".

У цей же час в районних центрах області побував проект "Ляшкобус". Зокрема, команда кандидата зустрічалась з виборцями Глухова, Конотопа, Великої Писарівки, Краснопіллі, Білопіллі, Шостці, Кролевці.

Публічну акцію на площі провів лише Сергій Каплін - 20 лютого у місті Шостка організував мітинг працівників казенного заводу "Зірка" за виплату заборгованості із заробітної плати. Після мітингу учасники з транспарантами колоною пройшли вулицями міста до заводоуправління. Це не перший візит політика на Сумщину у якості кандидата в Президенти. Лідер Соціал-демократичної партії відвідував область 16 січня -  зустрічався із профспілковими активістами ПАТ «Сумихімпром» та інших підприємств, представниками громадськості, ветеранських організацій

13 лютого Анатолій Гриценко у Сумах провів зустріч з виборцями в будинку культури СМНВО ім. Фрунзе, відвідав приватне підприємство "Керамея" та провів прес-конференцію. Після візиту штаб кандидата подав до суду адміністративний позов проти місцевого телеканалу ЮА:Суми.

Обурення політика викликав коментар ведучої новин, який містив згадки про антикорупційні розслідування, наведені з посиланням на інформацію громадського руху «Чесно» та коментар представника цієї організації щодо передвиборчої кампанії згаданого кандидата на пост Президента України.

Анатолій Гриценко звинуватив телеканал у порушенні встановленого законом України «Про вибори Президента України» порядок діяльності ЗМІ під час виборчого процесу. Штаб кандидата вимагав визнати інформацію, яку озвучили в ефірі телеканалу недостовірною та спростувати її, а дії суспільної телерадіокомпанії визнати протиправними й стягнути судовий збір у розмірі 2 350 грн.

Справа слухалась у Зарічному районному суді м. Суми. 20 лютого 2019 року суд виніс рішення, яким відмовлено у задоволенні цього позову. Кандидат подав апеляційну скаргу. 24 лютого колегія Другого апеляційного адміністративного суду відмовила у задоволенні обох позовних вимог і до журналіста і до UA: Суми, але з інших мотивів.

25 лютого місто Суми відвідав Ілля Кива, який провів лише один захід - прес-конференцію у якості голови Профспілки працівників МВС на захист поліцейських міста Суми, які обвинувачуються у перевищенні службових обов'язків під час затримання двох осіб у підозрі про можливий підкуп виборців.

У цей час до поліції надійшла заява від місцевого жителя про те, що в момент проведення у Сумському прес-клубі нібито відбувається підкуп виборців. Ця інформація не підтвердилась. 

26 лютого в Сумах зустріч з виборцями провів кандидат від партії «Воля»Юрій Дерев'янко.

Зустріч відбувалась у виставковому центрі "Іллінський".

На реєстрації при вході запитували та записували ПІБ та номер телефону.

Всередині приміщення спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакат із зображенням кандидата у Президенти без вихідних даних.

На інших агітаційних матеріалах політика ця інформація була зазначена.

Це не перший візит Юрія Дерев'янка на Сумщину. Політик відвідував область у листопаді минулого року  - провів зустріч із громадами Сум та Білопілля. Під час минулорічного візиту спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки дочасної агітації під час перебування політика у регіоні.

За даними відділу комунікації Нацполіції Сумщини під час перебування зазначених кандидатів на Сумщині порушень громадського порядку не зафіксовано.

«На початку виборчої кампанії кандидати, а тоді більшість з них були ще потенційними кандидатами у Президенти, не виявляли активності щодо відвідування нашоїобласті. Втім, після офіційної реєстрації, візитів стало трохи більше. У подальшому варто також очікувати продовження активної діяльності учасників виборчих перегонів та їхніх команд у регіонах області, а також до обласного центру, адже до цього кандидати надавали перевагу селам і районним центрам», - зазначила координаторка Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній.

Згідно з другим звітом за результатами спостереження ОПОРИ за виборами Президента України 31 березня 2019 року у рамках регіональних візитів найбільшою увагою з боку кандидатів у Президенти користуються Львівська та Харківська області, які відвідали по 10 кандидатів. Популярними напрямками регіональних візитів також є Київська, Житомирська та Полтавська області. Лише один кандидат (Анатолій Гриценко) відвідав Чернівецьку область. Донецьку та Луганську області відвідували двоє кандидатів – Сергій Тарута та Олег Ляшко. Так само лише два кандидати – Валентин Наливайченко і Віталій Купрій – здійснили регіональні візити у Волинську область. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,
координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)