Протягом лютого 2019 року у Волинській області зафіксували 12 випадків поширення матеріалів негативного змісту щодо кандидатів у президенти у друкованих ЗМІ. Найбільша кількість публікацій стосувалася кандидата у президенти Володимира Зеленського («Слуга народу»).

Під час аналізу ЗМІ ОПОРА на Волині враховувала лише ті матеріали, де претендентів на президентське крісло згадували саме у контексті виборів: називали кандидатами, заявляли про їх балотування чи «висування» тощо.  Публікації з елементами «чорного піару» з-поміж друкованих ЗМІ найчастіше публікували обласні газети. 10 із виявлених критичних публікацій стосувалися Володимира Зеленського, ще по одній - Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») та Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»).

Так, у тижневику «Цікава газета на вихідні» за 7 лютого у рубриці «У всіх на вустах» розмістили публікацію «Рональд назвав ворожу державу «імперією зла», а Володя свою – проституткою».  У матеріалі розповідають про президента США Рональда Рейгана та у деяких моментах порівнюють із ним Володимира Зеленського. Також у матеріалі зазначають, що Зеленський знімався у російському кіно та піддають сумніву його здатність відрізнити субвенцію та субсидію.

Також  у рубриці «Людина і суспільство» газети «Волинь» за 7 лютого розмістили публікацію «Зеленський – останній шанс Коломойського. За олігарха взялося ФБР». У ній розповідають в основному про бізнесмена Ігоря Коломойського, а кандидата Володимира Зеленського називають «маріонеткою». У матеріалі йдеться, що бізнесмен «публічно заявив, що підтримує двох учасників президентської гонки – ​Юлію Тимошенко і Володимира Зеленського», а також коментують «висування» Володмира Зеленського.

У Нововолинській міській газеті «Наше життя» від 14 лютого опублікували матеріал «Зеленський – не нове обличчя! Це маска Коломойського!» з негативною інформацією про кандидата. У статті повідомляють про зв'язок Ігоря Коломойського та Володимира Зеленського. Зокрема, у матеріалі зазначають, що Коломойський відомий всім «старий політик» і «найбільш цинічний» з українських олігархів, який хоче використати Володимира Зеленського як нову маску, аби зайти в політичне середовище. У публікації  йдеться про Зеленського саме як кандидата, оскільки згадують про його висування. Аналогічні матеріали виявили у газетах «Шацький край» та «Полісся» за 14 лютого, «Вісник+К», «Горохівський вісник» та «Твій вибір» за 21 лютого.

Також у випуску газети «Волинь» за 14 лютого опублікували матеріал «Зеленський, Голобородько чи Коломойський: за кого голосуватимуть українці?», де Зеленського називають «своїм» кандидатом у президенти».

У газеті «Вісник+К» за 14 лютого розмістили статтю «Несмішний жарт, який став реальністю, або Зеленський як політтехнологія Коломойського». У ньому Коломойського називають покровителем Зеленського, та розповідають про трансформацію «гумориста в кандидата».

Зауважимо, що у випуску газети «Волинь» за 28 лютого опублікували статтю «Вона… «здувається» щодо Юлії Тимошенко, де її прямо не називають кандидаткою в президенти, однак сам матеріал стосується саме контексту участі Тимошенко у виборах президента.  Матеріал розпочинають із інформації про викриття СБУ мережі підкупу виборців та вказують, що «всі сліди ведуть до лідера партії «Батьківщина». Після блоку про підкуп переходять до подання думок політичних експертів стосовно рейтингів Юлії Тимошенко, а наприкінці оцінюють шанси та називають її «збитою льотчицею, яка пролітає повз другий тур виборів».

Щодо Анатолія Гриценка, «Вісник+К» 21 лютого  опублікував критичний матеріал із заголовком «Полковник-шкідник: слідча комісія оприлюднила вражаючі цифри підриву обороноздатності». У матеріалі розповідають про «розбазарювання» армії за часів, коли Гриценко був Міністром оборони. Наприкінці статті його називають «чесним кандидатом».

Також, як вже повідомляла ОПОРА, 1 та 2 лютого у центрі Луцька на пішохідній вулиці Лесі Українки спостерігачі виявляли факти поширення газет, які містили негативну інформацію про декількох кандидатів  та позитивну інформацію про їхніх опонентів. Йдеться про спецвипуск газети «Рідна» за січень 2019 року під назвою «Чесна країна». Газета містила публікацію із негативним змістом стосовно Юлії Тимошенко під назвою «10-річчя ганебного газового пакту Тимошенко-Путіна».

Окрім того, видання на цілу сторінку розмістило рубрику «Чесно/нечесно», у якій описують певні тези стосовно низки кандидатів у президенти. Відповідно, у частині «Чесно» розміщена інформація стосовно кандидатів Сергія Капліна, Ольги Богомолець та Олександра Мороза. У «Нечесно» - про кандидатів Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Юлію Тимошенко, Володимира Зеленського («Слуга народу»), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та імовірного кандидата, чинного президента Петра Порошенка (самовисування).     

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 56-5 Закону України «Про Вибори Президента України», інформаційні агентства та засоби масової інформації повинні поширювати повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, закон забороняє розповсюджувати завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента (ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»). Вказане обмеження стосується як інформаційних повідомлень про початок виборчого  процесу, так і матеріалів передвиборної агітації (політичної реклами), що розповсюджується у засобах масової інформації. У разі, якщо ЗМІ опублікував інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, то кандидат у 3-денний термін з дня поширення такої інформації може звернутися до ЗМІ з вимогою спростувати такі матеріали. Відмова ЗМІ надати друковану площу чи ефірний час для такого спростування може бути оскаржена в суді або ж може мати наслідком притягнення посадових (службових) осіб такого ЗМІ до адміністративної відповідальності за ст. 212-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної щодо кандидата). Окрім цього, якщо завідомо недостовірні відомості містилися у матеріалах передвиборно агітації, то власників, посадових (службових) осіб або творчих працівників ЗМІ може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 212-9 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення передбаченого законом порядку ведення перевиборної агітації з використанням ЗМІ). Варто додати, що закон не обмежує кандидатів звертатися до ЗМІ за спростуванням в порядку ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» навіть у випадках, коли недостовірні, на думку кандидатів, відомості містилися у матеріалах перевиборної агітації (плітичній рекламі).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)