ОПОРА проаналізувала за лютий 32 випуски чернігівських обласних щотижневиків: «Деснянська правда», «Гарт», «Чернігівщина», «Весть», «Вісник», «Наш край», «Деснянка», «7 дней». Загалом за місяць газети  надрукували 49 статей з політичною рекламою, з них 5 матеріалів мають ознаки «чорного» піару».

Переважна більшість текстів (40) промарковані як «політична реклама» і «передвиборча агітація». Ще 9 оформлені неналежним чином (з них 5  мають ознаки замовності) і вийшли під рубриками «Актуально», «Позиція», «Суспільство», «Політика», «Трибуна». У вихідних даних газет зазначено, що цими назвами позначені рекламні матеріали.

Найбільше друкована преса писала про таких  кандидатів у Президенти: Юлію Тимошенко (11 матеріалів), Олега Ляшка (10), Петра Порошенка (9),  Володимира Зеленського (5), Анатолія Гриценко (5), Юрія Бойка (4), Олександра Вілкула (4) та Сергія Таруту(2).

На адресу  двох  кандидатів у Президенти  - Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського – спостерігачі ОПОРИ зафіксували 5  матеріалів з ознаками «чорного» піару». Зокрема, у виданнях «Весть» та «Вісник» вийшли статті «Зеленский - не новое лицо» та «Вона здувається» з негативним забарвленням та оціночними судження стосовно цих кандидатів.  Зокрема, в текстах використовуються порівняння на кшалт «наразі Юлія Володимирівна нагадує «збиту льотчицю», яка пролітає другий тур виборів» або «если у нас настолько глупые люди, что готовы голосовать за клоуна главного олигарха» та посилання на непідтверджені  джерела інформації: «як повідомляють деякі ЗМІ, посилаючись на власні джерела, усю цю схему СБУ накрила у рамках контррозвідувальної діяльності» чи «глядя на последние рейтинги, можно утверждать, что замысел олигархов удался». Згадані авторські матеріали оформлені належним чином з відповідними позначками.

Марина Кирієнко, прес-секретарка Чернігівського обласного партосередку ВО «Батьківщина» в інтерв’ю ОПОРІ з цього приводу зазначила, що «ми щотижня відстежуємо такі матеріали, і думаємо, що люди, які їх бачать, розуміють, що це абсолютна маячня. Зі свого боку, ми намагаємось «розбавляти» такий негатив своїми гарними новинами».

Сергій Гривко, представник Чернігівського штабу Володимира Зеленського ОПОРІ сказав: « на такий піар ми не звертаємо уваги, бо очорнити можна лише щось біле, тож можна зробити певні висновки».

В свою чергу координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області нагадує, що «відповідно до ч. 5 ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» заборонено розміщення завідомо неправдивих відомостей про кандидатів на пост Президента України.  Згідно з п 2. ст. 56-5 того ж Закону визначено, що інформаційні агентства та засоби масової інформації повинні поширювати повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання.»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)