4 березня у Вінниці та Калинівці зафіксовано агітаційні матеріали кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського, розміщені у невстановлених місцях. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у місті Калинівка агітаційні матеріали за Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») з написом «Руслан Кошулинський. Єдиний вибір українців» та логотипами Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Національно-визвольного руху «Правий сектор», Організації українських націоналістів (ОУН), Конгресу українських націоналістів та української праворадикальної громадської організації «С 14» розміщені на опорах ліній електропередач на вулицях Шевченка та Незалежності.

Такі ж агітаційні матеріали розміщені на опорах ліній електропередач у Вінниці на проспекті Космонавтів.

Агітація за Руслана Кошулинського також розміщена на деяких зупинках та магазинах у Вінниці та Калинівці.

Відповідно до законодавства агітаційні матеріали розміщуються у спеціально відведених органами місцевої влади місцях. Так, відповідно до ч.4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Як раніше повідомляла ОПОРА, у Вінниці визначили місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Недотримання цієї вимоги може мати наслідком притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за ст. 152 Кодексу про адміністративні правопорушення України (порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів).

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк також зазначає, що виборче законодавство містить ряд заборон на розміщення агітації у певних місцях: на пам’ятках архітектури, у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху (ч.14 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»), в приміщеннях та на будинках органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності (ч.21 ст. 64 цього ж Закону). Серед іншого, згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про рекламу» розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється. Тому розміщення агітації в заборонених місцях матиме наслідок притягнення винних осіб до відповідальності за ст. 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення України (проведення передвиборної агітації в місцях, що заборонені законом, порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)