27 із 44 кандидатів у Президенти України зареєстрували довірених осіб у Вінницькій області. 17 кандидатів не мають в області довірених осіб. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА

За інформацією ЦВК, станом на 2 березня у Вінницькій області зареєстровано 17 довірені особи кандидатів у Президенти.

У кожному з 8 територіальних виборчих округів області довірених осіб мають 19 кандидатів: Юрій Бойко, Віктор Бондар, Олександр Вілкул, Анатолій Гриценко, Олександр Данилюк, Володимир Зеленський, Ілля Кива, Руслан Кошулинський, Олег Ляшко, Олександр Мороз, Євгеній Мураєв, Валентин Наливайченко, Петро Порошенко, Руслан Ригованов, Андрій Садовий, Ігор Смешко, Сергій Тарута, Юлія Тимошенко та Олександр Шевченко.

По 7 довірених осіб мають Микола Габер (крім ТВО №11) та Юлія Литвиненко (крім ТВО №18).

5 довірених осіб має на Вінниччині кандидат у Президенти Віталій Скоцик (ТВО №11, 13, 15, 16, 17).

4 довірених особи має кандидат у Президенти Віктор Кривенко (ТВО №11, 12, 13, 15).

2 довірених особи має кандидат на пост Президента України Юрій Дерев’янко (ТВО №12, 14).  

По одній довіреній особі мають три кандидати: Ольга Богомолець та Ігор Шевченко – у територіальному виборчому окрузі №12, Сергій Каплін – у ТВО №11.

Жодної довіреної особи в округах Вінниччини наразі не мають 17 кандидатів у Президенти: Аркадій Корнацький, Геннадій Балашов, Роман Безсмертний, Інна Богословська, Олександр Ващенко, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Василь Журавльов, Юрій Кармазін, Сергій Кривонос, Віталій Купрій, Роман Насіров, Андрій Новак, Сергій Носенко, Володимир Петров, Олександр Соловйов, Юрій Тимошенко.

Відповідно до частини 1 статті 67 Закону України «Про вибори Президента України»: «Кандидат на пост Президента України може мати не більше п'яти довірених осіб в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та по одній довіреній особі у кожному територіальному окрузі. Довірена особа кандидата повинна відповідати вимогам, зазначеним участині другій статті 66 цього Закону». У Законі йдеться, що довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.

Відповідно до частини 5, статті 67 Закону України «Про вибори Президента України»: «Довірена особа кандидата з дня її реєстрації Центральною виборчою комісією до припинення її повноважень або закінчення виборчого процесу має право на звільнення від виробничих або службових обов'язків без збереження заробітної плати за погодженням із власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом».

Як повідомляла ОПОРА, Центральна виборча комісія 18 лютого утворила окружні виборчі комісії, відповідно на Вінниччині розпочали роботу 8 ОВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)