В ОВК №26 в Дніпрі вже тричі змінився голова комісії, на двох з них члени комісії складали Акти. 1 березня комісію відвідали представники СБУ, а члени комісії викликали поліцію. Досі не призначені технічні працівники, що значно ускладнює роботу комісії, а посада системного адміністратора викликає конфлікти.

27 лютого на засіданні ОВК №26 в Дніпрі (Центр: Шевченківський район м. Дніпра, включає: частину Центрального району м. Дніпра, смт Авіаторське Дніпровської міської ради) всіма присутніми на засіданні членами комісії було складено Акт щодо відсутності Олега Паськова, голови комісії на робочому місці.

В коментарі спостерігачам ОПОРИ секретар комісії Ірина Петренко зазначила: «Комісія була скликана мною, секретарем, тому що сьогодні по календарному плану треба було прийняти спец дільницю. Тому що потім це могло привести до зриву виборів. Ще одна причина, що голова комісії не знаходився на робочому місці з дев’ятої години ранку, як цього вимагає постанова комісії. Він працює на постійній основі і режим роботи з 9:00 до 18:00. Тому була скликана комісія, підписаний Акт про відсутність голови. І ми прийняли такі рішення, як створення спец дільниці, графік чергувань та інші питання».

28 лютого ЦВК своєю Постановою №403 внесла відповідні зміни до складу окружної комісії №26. Так, було достроково припинено повноваження голови комісії за поданням Романа Безсмертного Олега Паськова та призначено головою комісії Володимира Фещенка.

Проте, на засіданні 1 березня комісія так і не змогла змогла дійти згоди по ряду питань. Не були затверджені технічні працівники, такі як бухгалтери та юрист комісії. Питання щодо затвердження системного адміністратора викликало конфлікт. Два претенденти на цю посаду заявили, що пройшли відповідне навчання в ЦВК.

Члени комісії стверджували, що на засіданні 27 лютого прийняли рішення про затвердження однієї з кандидатур, з чим категорично не погодився новопризначений голова комісії Володимир Фещенко. За його словами, голова комісії самостійно приймає рішення про призначення залучених працівників.

Одним з питань, яке піднімалось членами комісії на засіданні були події, які відбувались в комісії 28 лютого та 1 березня 2019 року. Член комісії Яна Тімошина доповіла, що близько 11:00 28 лютого до приміщення ОВК прибули особи для встановлення спецзв’язку, щодо чого вона викликала призначеного системного адміністратора комісії, оскільки вона не є спеціалістом з даного питання. Керівний склад комісії на цей момент був відсутній. Голова комісії довгий час не відповідав на телефонні дзвінки. Приблизно о 12:00 до комісії прибули представники Служби безпеки України, які цікавились роботою комісії. Яна Тімошина надала представникам СБУ ознайомитись з протокольними рішеннями комісії. В цей час до приміщення ОВК прибув голова комісії Олег Паськов, який відмовлявся ставити печатки на протокольних рішеннях комісії та запропонував Яні Тімошиній покинути приміщення. Після того як представники СБУ завершили свою роботу та покинули приміщення, в ОВК прибула ще одна особа, яка представилась системним адміністратором «від Ярослава» та попросила надати пакет документів з обмеженим доступом, необхідних для роботи адміністратора. У зв’язку з чим, вона була вимушена звернутись до СБУ та повідомити про цю ситуацію.

1 березня, в обідню перерву до приміщення ОВК прибув колишній голова комісії Олег Паськов та новопризначений голова комісії Володимир Фещенко. Після знайомства, вони прослідували до кабінету голови, де знаходиться сейф комісії. Там відбулась передача печатки. На зауваження члена комісії, що такі дії на її думку є незаконними, їй запропонували звертатись до суду та покинути приміщення. У зв’язку з чим члени комісії вирішили викликати поліцію та повідомити СБУ.

Голова комісії Володимир Фещенко так прокоментував цю подію: «Є постанова Центральної виборчої комісії, на підставі якої я призначений головою окружної виборчої комісії №26. Я приїхав на місце, зустрівся з Паськовим, він передав печатку, ключ від сейфу. Я їх прийняв. Вважаю, що ця дія є законною з моєї сторони. Щоб не накаляти обстановку, я вирішив погодитись, щоб опечатали сейф, відразу поклав печатку в сейф. Приїхали працівники поліції, печатка була в сейфі. Опечатали сейф. На цьому конфлікт вичерпано».

Проте, після цього дискусія в комісії продовжилась, не дійшовши згоди й не затвердивши чи відхиливши кандидатури найманих працівників шляхом голосування, голова комісії одноосібно оголосив засідання закритим. Кілька членів комісії покинули приміщення ОВК. Члени комісії, які залишились на засіданні, склали відповідний Акт, бо на їх думку не були вирішенні питання порядку денного.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)