28 лютого Нацполіція в Полтавській області відкрила кримінальне провадження відносно завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину – чоловік повідомив, що отримав 500 гривень за те, що проголосує на виборах за певного кандидата.

26 лютого в Кременчуці до поліції зателефонував невідомий та повідомив, що йому пропонували та в кінцевому результаті надіслали 500 гривень за те, що він проголосує за певного кандидата в Президенти. Дане звернення було зареєстроване правоохоронцями як підкуп виборця. Про це ОПОРІ підтвердили в поліції Полтавщини.

«У ході подальшої роботи слідчо-оперативної групи особу аноніма вдалося встановити. З’ясувалось, що він надав неправдиву інформацію про вчинення злочину. Також вдалося встановити, що телефон для дзвінка він попросив у перехожого. Від будь-яких пояснень відмовився. Як наслідок, за фактом неправдивого повідомлення про злочин розпочате кримінальне провадження», – розповів начальник нацполіції в Полтавській області Андрій Замахін.

За фактом завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину, пов’язаного із підкупом виборців, поліція області відкрила кримінальне провадження. У частині 1 статті 383 Кримінального кодексу України йдеться: «Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років».

У частині 6 статті 64 Закону «Про вибори Президента» зазначається: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

Станом на 28 лютого на Полтавщині складено 21 адмінпротокол та зареєстровано 2 кримінальних провадження відносно порушень виборчого законодавства.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: