25 лютого у Ковелі під час концерту на підтримку кандидатки в президенти Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина») її «прихильникам» роздавали набори із шапками, рукавицями та шарфами, дійство анонсували у непередбачених законом місцях, а правоохоронці отримали повідомлення про «замінування». Таку інформацію зібрали представники ОПОРИ під час спостереження за організованим заходом.

Концерт на підтримку Юлії Тимошенко анонсували з недотриманням вимог закону. Перед концертом 25 лютого спостерігач ОПОРИ виявив афішу заходу та зустрічі із Іваном Крульком, якого на матеріалі представили як «заступника Юлії Тимошенко», на вулиці Театральній у м. Ковель. Постер містив необхідні вихідні дані, однак був розміщений у не передбаченому для цього місці – на електроопорі. Відтак, спостерігач написав заяву у поліцію. Правоохоронці відреагували та зняли вказаний матеріал.

Після початку концерту із наметів «Новий курс», які були встановлені віддалік навпроти сцени, розповсюджували друковану агітаційну продукцію та пропонували заповнити «анкету прихильника». Також звідси «прихильникам» роздавали набори, у які входили шапки, рукавиці та шарфи блакитно-жовтих кольорів та із надписом «ВірЮ в Україну».

Концерт у рамках всеукраїнського туру «Вірю в Україну» відбувся на центральній площі міста. Ще до його початку на екранах, змонтованих у конструкції сцени, демонстрували ролики за участі Юлії Тимошенко, а також відео про «Новий курс» кандидатки. З головної сцени виступив голова ГО «Батьківщина молода» Сергій Митрофанський, нардеп Іван Крулько, а також з піснями виступила співачка Анастасія Приходько.

Зауважимо, 26 лютого прес-служба поліції на Волині повідомила, що правоохоронці оперативно встановили особу чоловіка, який повідомив, що  «під час мітингу поблизу міської ради у Ковелі буде замінування». Спостерігач ОПОРИ, який був присутній на концерті, розповів, що під час самого дійства не було відомо про замінування. Як згодом розповіли спостерігачу у поліції, повідомлення надійшло, коли концерт практично завершився. Особу, яка повідомила про замінування, встановили одразу на місці, а сама інформація була неправдивою.

Окрім того, як стало відомо із відкритих джерел, напередодні концерту відбулася зустріч нардепа та співачки із лікарями у Ковельському МТМО.  Зокрема, на своїй сторінці у Facebook голова профспілкового комітету Ковельського МТМО Сергій Товкач написав, що у стінах закладу напередодні концерту відбулася зустріч із Анастасією Приходько та Іваном Крульком. Медиків запрошували на концерт.

«Іван Крулько лаконічно, по-діловому, роз'яснив присутнім основні тези виборчої програми Юлії Тимошенко «Новий курс України», а також вказав на головні відмінності програмних засад кандидата в Президенти від «Батьківщини» від інших її найближчих рейтингових опонентів. Із роз'ясненням власних мотивів підтримки та закликом голосувати за Юлію Тимошенко, як Президента України, до медичних працівників звернулася Заслужена артистка України, громадський діяч і волонтер Анастасія Приходько»,  - повідомляє також Сергій Товкач.

Дещо пізніше аналогічний допис з’явився і на Facebook-сторінці Ковелької районної «Батьківщини».

Зауважимо, що анонсів про відвідини медзакладу не було. Ковельське МТМО є комунальним некомерційним підприємством.

Нагадаємо, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 58 «Про вибори Президента України», передвиборна агітація може здійснюватися у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Водночас частиною 6 статті 64 цього ж закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

Також відповідно до частини 7 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)