За період із 25 по 28 лютого включно Центральна виборча комісія прийняла 4 рішення про заміни голів та членів п’яти виборчих комісій на Волині. Такі відомості отримала Громадянська мережа ОПОРА внаслідок аналізу відповідних постанов ЦВК.

Зауважимо, що всі заміни відбулися у зв'язку з внесенням подання про заміни членів виборчих комісій суб’єктами, за поданнями яких кандидатури таких членів було включено до складу виборчих комісій.

25 лютого відповідно до постанови ЦВК № 383 затвердили заміни семи членів у чотирьох ОВК на Волині. Так, ЦВК прийняла рішення припинити достроково повноваження членів ОВК № 20: Любові Іванюк (від Сергія Кривоноса) і включити до складу цієї комісії Оксану Салецьку; припинити достроково повноваження члена комісії Наталії Терещенко (від кандидата Олександра Данилюка) і включити до складу цієї комісії Тетяну Давидюк; припинити достроково повноваження члена комісії Віталія Шевченка (за поданням Юрія Дерев’янка) і включити до складу комісії Оксану Жаловагу.

Одна заміна відбулася в ОВК № 21. Зокрема, ЦВК припинила достроково повноваження члена комісії Ігоря Возного (від кандидата Олександра Данилюка ) і включила до складу комісії Романа Котелюка.

Дві заміни відбулось у складі ОВК № 22. Так, Центральна виборча комісія припинила достроково повноваження голови комісії Максима Слюсара (від кандидата Богомолець О. В.) і включила до складу комісії Олексія Ісаєва. Також достроково припинено повноваження члена комісії Романа Комохова (від кандидата Юрія Дерев’янка) і включено до складу комісії Ніну Долінчук.

Ще одна заміна відбулась у виборчій комісії № 23. ЦВК припинила повноваження члена ОВК Олександра Радченка (від кандидата Олександра Данилюка) і ключила до складу комісії Вячеслава Шевчука.

Також ЦВК змінила склад  виборчих комісій постановою № 386 від 26 лютого 2019 року. Зокрема, достроково припинили повноваження члена комісії № 22 Майї Гаврилюк (від кандидата Іллі  Киви). Натомість до комісії включили Володимира Мовшука.

Посатновою № 402 від 27 лютого здійснили заміну очільниці комісії округу № 20. Замість Світлани Ліпич (від кандидата Андрія Садового) ОВК тепер очолює Юрій Корольчук.

Крім того, відповідно до постанови ЦВК № 403 від 28 лютого 2019 р. відбулось по одній заміні в кожній з п'яти ОВК на Волині. Усі вони були внесені за поданням кандидата Сергія Тарути. Так, у складі ОВК № 19 замість Андрія Кулініча буде працювати Оксана Будцева, у складі ОВК № 20 – замінили Юрія Мотренка на Давіда Паш'яна, в ОВК № 21 – замість Світлани Ткачук буде працювати Микола Стецюк, в ОВК № 22 – замінили Олену Столярчук на Олесю Власюк, а у складі ОВК № 23 – замість Олега Хильчука буде працювати Оксана Ляцевич.

Нагадаємо, на Волині до складу п’яти ОВК увійшло 179 членів за поданням 37 кандидатів. Також вказані комісії майже на третину складаються із «досвідчених» членів, проте на перше засідання ОВК не прийшло 27% від їхнього складу. Також протягом 20-22 лютого  складі п'яти волинських ОВК замінили двох голів та шістьох членів комісій.

Згідно із частиною 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 30 цього ж закону повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії можуть бути припинені достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії відповідним кандидатом на пост Президента України

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)