У п’яти містах Львівської області відбулися концерти гурту «Кулі» за сприяння Департаменту культури національностей та релігій Львівської ОДА. Виступи анонсували афішами, у яких згадувався потенційний кандидат на пост Президента Петро Порошенко.

Наприкінці січня розпочався тур гурту «Кулі» містами Львівської області в межах проекту «Героям слава». Музиканти відвідали 5 міст обласного значення. 26 січня концерти «Куль» відбулись у Яворові та Мостиську, 29 січня у Городку, 31 січня в Перемишлянах, 3 лютого в Миколаєві. На афішах концертів були написи «Армія боронить нашу землю. Президент України Петро Порошенко» та «Ми йдемо своїм шляхом. Ми — Україна».  Такі афіші спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили на дошках оголошень у приміщеннях Миколаївської та Перемишлянської районних державних адміністрацій. Також, на офіційних сайтах Городоцької і Яворівської РДА повідомляли, що концерти проходять за сприяння департаменту культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації. Побувавши на концерті в Городку, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували закликів голосувати за Петра Порошенка або згадування його імені.

6.02.2019 Lviv afisha gurtu kuli

Голова Департаменту культури національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало прокоментувала концерти, на афішах яких згадується Петро Порошенко, таким чином:

«Усіх, хто хоче їхати на територію області, ми запрошуємо до співпраці».

Вона наголосила, що гурт «Кулі» виступає на території області вже не перший рік. Фінансової підтримки концертів Департамент культури національностей та релігій не здійснював, запевнила Мирослава Туркало. Очільниця Департаменту також зазначила, що не вважає подібні виступи проявом зловживання адміністративним ресурсом або агітацією, порівнявши концерт «Куль» з перфомансом «Ремінісценції.UA».

6.02.2019 Lviv ogoloshenia na saiti rda

Зауважимо, потенційний кандидат на пост Президента Петро Порошенко ще не зареєстрований Центральною виборчою комісією, відповідно подібні концерти згідно Закону України «Про вибори Президента України»  не можуть вважатися агітаційними заходами. Водночас, за словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА: «Такі дії щодо агітації за кандидата в Президенти, який наразі ще не зареєстрований ЦВК, є недоброчесними стосовно інших зареєстрованих кандидатів і порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу. Адже зареєстрований кандидат у Президенти має фінансувати з власного виборчого фонду такі типові агітаційні заходи як концерти на свою підтримку (частина 1,4 статті 58 Закону «Про вибори Президента України»), а на незареєстрованого кандидата такі вимоги не поширюються. До того ж, джерела фінансування такої рекламної кампанії не відомі, дієвий контроль за використанням таких коштів з боку держави відсутній”».

ОПОРА застерігає, що після реєстрації Петра Порошенка кандидатом на пост Президента України концертні афіші та інші матеріали зі згадуванням його прізвища та його зображенням, а також концерти за його підтримки,  згідно з частиною 1 статті 58 Закону «Про вибори Президента України», можуть трактуватися як передвиборча агітація.

«За цих умов, — пояснює координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області —  розміщення таких афіш на будівлях та в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності підпадатимуть під порушення частини 21 статті 64 того ж закону».

Нагадуємо, відповідно до частини 3 статті 3 Закону «Про вибори Президента України» усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з пунктами 2 та 3 частини 4 цієї ж статті, рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується: забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом; забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України; неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових і посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Гурт «Кулі» —  музичний гурт, учасниками якого є бійці першого батальйону нацгвардії імені Кульчицького Зиновій Медюх та Максим Перев’язко. Музиканти відомі тим, що регулярно дають концерти на передовій —  від Станиці Луганської і до Маріуполя. У репертуарі гурту патріотичні і народні пісні.

Перформанс «Ремінісценції.UA» —  театралізоване мультимедійне дійство у виконанні балету «Життя», сюжет якого побудований на маловідомих сторінках історії України. Автор ідеї та режисер — заслужена артистка України, керівник балету «Життя» Ірина Мазур.  Вже кілька років виставу показують у Львові та Львівській області. Під час свого візиту на Львівщину 8 грудня Президент Петро Порошенко побував на одному з таких показів у Радехові (Перемишлянський район).

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)