У Волинській області сайти трьох райдержадміністрацій розмістили повний текст промови, яку виголосив чинний президент Петро Порошенко під час форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом»». У тексті, зокрема, містить інформація про те, що він буде брати участь у виборах. Такі дії можуть порушувати принцип рівного виборчого права та створювати перевагу на користь потенційного кандидата. 

Так, повідомлення із форуму розмістили на сайтах трьох із 16 волинських райдержадміністрацій. Повний текст промови чинного президента  опублікували на порталах Ківерцівської, Камінь-Каширської та Локачинської РДА. На веб-ресурсах Камінь-Каширської та Ківерцівської РДА текст промови з’явився у день її виголошення, 29 січня, а Локачинська РДА опублікувала його 30 січня.

04.02.2019 News Volyn saytyRDA 1

04.02.2019 News Volyn saytyRDA 2

04.02.2019 News Volyn saytyRDA 3

Зауважимо, що у тексті промови міститься інформація про те, що спонукало Петра Порошенка «прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України».

«Прошу у виборців мандата на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, гарантувати незворотність нашої незалежності. Щоб відновити територіальну цілісність країни і принести вигідний Україні мир. Щоб завершити побудову сильної успішної держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця. Бо добробут, безпека, порядок – не менш важливі, ніж армія, мова, віра. Щоб над міцним фундаментом, який ми заклали за п’ять років, звести добротні стіни та надійний дах», - цитують промову президента сайти.

До слова на сайті Локачинської РДА 30 січня також  з’явилося ще дві новини («Україна має стати великою європейською державою – Президент» та «Відповідальна економічна стратегія робить країну цікавою для інвесторів – Глава держави»), які фактично складалися з тез президента на форумі.

Окрім того, відеотрансляцію промови на форумі, розміщену на офіційній сорінці президента, поширили на свої Facebook-сторінки Волинська ОДА та чотири РДА: Камінь-Каширська, Ківерцівська, Іваничівська та Локачинська. На сторінці Волинської ОДА та Горохівської, Старовижівської і Локачинської РДА поширили допис із коротким роликом частини промови, де Порошенко «просить мандата».

04.02.2019 News Volyn saytyRDA 4

На Facebook-сторінці Локачинської РДА також розмістили новини із тезами Порошенка на форумі із президентського сайту (які також опубліковані й на сайті РДА), а також публікацію  про виступ на форумі Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана. На сторінці РДА також розмістили картинку із цитатою Генсека НАТО 2009-2014 років Андерса фог Рассмусена, яку він озвучив у ході форуму.

Ківерцівська РДА на своїй Facebook-сторінці розміщувала новину із повним текстом промови, низку фото зі сторінки президента та новину про те, що він заявив про намір знову балотуватися. Зауважимо, що 4 лютого на Facebook-сторінку Ківерівської РДА також поширили новину із офіційного інтернет-представництва президента про те, що Петро Порошенко подав документи у ЦВК .

04.02.2019 News Volyn saytyRDA 5

Нагадаємо, що станом на 4 лютого 2019 р. Петро Порошенко подав документи до Центральної Виборчої Комісії, втім не зареєстрований кандидатом у президенти. 

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, на сьогодні П. Порошенко не є зареєстрованим кандидатом у Президенти, тому на сайти органів влади не діють встановленічастиною 3 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» обмеження, які забороняють в офіційних повідомленнях про главу держави використовувати коментарі агітаційного характеру, фото- та відеоілюстрації. Однак наразі такі дії можемо оцінитити як недоброчесні та такі, що мають ознаки недотримання принципу рівного та неупередженого ставлення органів влади до всіх кандидатів у Президенти.

Також нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України», усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі.

Відповідно до частини 3 статті 56-1, виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 58 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

Також відповідно до частини 3 статті 58 цього ж закону, до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

 
(#вибори; #opora; #опора)