Протягом січня 2019 року у Волинській області зафіксували по 11 випадків поширення негативної інформації про кандидатів або тих, хто заявив про участь у виборах,  у друкованих виданнях та в онлайн-ЗМІ.

Публікації негативного змісту та матеріали з елементами «чорного піару» з-поміж друкованих ЗМІ найчастіше публікували районні газети. Найбільше виявлених критичних публікацій стосувалися Петра Порошенка (самовисування) – 5,  Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») – 3, Анатолія Гриценка («Громадянська позиція») – 2 та Володимира Зеленського («Слуга народу») – 1.

Так, 17 січня в Камінь-Каширській районній газеті «Полісся» опублікували матеріал «Під час передвиборчого «Томос-туру» Петро Порошенко відвідав Волинь» маркований зірочкою в рубриці «Свіжа подія».  Аналогічну статтю розмістили 18 січня в Ратнівській районній газеті «Ратнівщина» в рубриці «Суб’єктивний репортаж». Матеріал теж маркований зірочкою. У публікаціях розповідають про відвідини регіону президентом, а завершують їх словами про те, що Петро Порошенко замість вирішення важливих питань «влаштовує Томос-тур», але це «навряд чи допоможе йому на виборах».

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 1

Також 17 січня на першій сторінці (з продовженням) в газеті «Волинські новини» опублікували статтю «Волинь відбула візит гаранта» без маркування. У матеріалі йдеться, що менш ніж за місяць після отримання Томосу Петро Порошенко вирушив «у агітаційний тур». Також наприкінці публікації наголошують, що Конституція не дає права Петру Порошенку «їздити країною, щоб демонструвати, показувати, оспівувати, молитися, інформувати про Томос», а також, що він не дотримується конституційних норм про відокремлення церкви від держави та дискримінує інші церкви.

Окрім того, видання у випуску за 24 січня розмістило одразу дві публікації  з негативним підтекстом. Стаття «Порошенко дав команду залякати Волинську обласну раду та волинян»  займає частину першої шпальти та має продовження на сторінці №4. У ній розповідають, що обшуки – спроба президентської вертикалі тиснути на облраду та є помстою. Окрім того, тут зазначають, що таким чином «Петро Порошенко міг помститися за зірваний через публікацію деталей Томос-тур, який планували на 11 січня».

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 2

На сторінці 5 розміщена публікація «Томос-тур» за наші з вами гроші». У ній посилаються на «збурення» інтернет-користувачів фразою про те, що Томос, можливо, є більшою перемогою, ніж на фронті, а далі переходять до того, що поїздка президента обходяться дуже дорого. Зауважимо, що тут вжиті ті ж тези, що й у статті на «Волинських новинах» за 17 січня.

10 січня в газеті «Волинь» розмістили матеріал під назвою «Обережно! Головнокомандувач на колінах» проти Володимира Зеленського («Слуга народу») в рубриці «Політика» без позначки «політична реклама». У публікації йдеться, що «реальний» Володимир Зеленський - успішний бізнесмен, «левова частина бізнесу якого зав’язана на російський ринок. А гроші ще з часів КВНу виводяться в офшори». Також у публікації ставлять під сумнів здатність Володимира Зеленського займати пост головнокомандувача, розповідають про багаторічні зв’язки із Росією та називають проектом «Артист - в президенти» бізнесмена Ігоря Коломойського.

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 3

В газеті «Волинь» за 17 січня розмістили статтю з елементами «чорного піару» «Несправжній полковник» стосовно тоді вже кандидата Анатолія Гриценка. Публікація вийшла в рубриці «Політика» без маркування. Негативну інформацію про цього кандидата також розмістили у рубриці «Позиція» газети «Твій вибір» за 24 січня.  Публікація «Не рішучий», - Саакашвілі виніс вирок Анатолію Гриценку» за змістом схожа на вищезгаданий матеріал, та починається із тез, якими закінчили статтю у газеті «Волинь»: «відсиджування в тилу; відмова від активних дій в часи Майдану; нищення воєнного потенціалу країни на посаді міністра оборони», які озвучував Михеіл Саакашвілі. Зауважимо, що обидві публікації зроблені за матеріалами програми «Джокери» на телеканалі «ZiK». Окрім того, наприкінці публікації у газеті «Наш вибір» згадують, що екс-президент Грузії також розкритикував Юлію Тимошенко за «газові оборудки» та голосування у Раді.

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 4

В онлайн-версії газети «Волинь» матеріал проти Юлії Тимошенко «Віктор Ющенко: «Юлія Тимошенко перешкоджала створенню помісної церкви» з’явився 12 січня,  а потім був повторно розміщений 18 січня. Аналогічну публікацію про «перешкоджання» також опублікували у випуску газети «Ти і я і вся сім’я» за 17січня.

У матеріалі цитують Віктора Ющенка, а потім розповідають, що напередодні його візиту з Єрусалимським патріархом спілкувалася Юлія Тимошенко, яка спеціально приїздила на святу землю.

«Саме вона намагалася призупинити процес надання Томосу, і наслідки її бесід з лідерами православ’я далися взнаки», - йдеться у публікації. Натомість, 20 січня газета опублікувала спростування «Патріарх Теофіл III спростував наклепницьку інформацію щодо протидії Юлії Тимошенко отриманню Україною Томоса». Публікації у газеті «Волинь» марковані зірочкою, але без позначки «політична реклама».  

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 5

У коментарі ОПОРІ очільниця Луцького міського штабу ВО «Батьківщина» Ірина Чебелюк розповіла, що відповідну інформацію з місцевих видань збирають та  передають до Києва, де й вирішують, яким чином реагувати на такі матеріали. Мета їх розміщення, на думку представниці партії – знизити рейтинги Юлії Тимошенко.

«У Юлії Володимирівни високі рейтинги, тому зараз будуть здійснювати будь-які заходи, аби їх знизити, в тому числі і «чорний піар». Всі ці публікації – тільки з цією метою. Всі прекрасно знають, що на Волині досить релігійне населення, і публікація такої статті – це спроба очорнити кандидатку та вплинути на її рейтинг», - розповіла Ірина Чебелюк.

У коментарі ОПОРІ голова волинського обласного осередку політичної партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков розповів, що відслідковує подібні публікації. Зокрема, щодо деяких «чорних» матеріалів зверталися до головного редактора  газети, однак там їм рекомендували звертатися до суду, або ж заплатити та опублікувати спростування.

«Наразі ми не вимагали офіційних спростувань, але я вважаю, що  коли офіційно розпочалася президентська стадія, думаю, що саме в цих ЗМІ будемо вимагати спростування тих тез, які там озвучують.  Я вам особисто повідомлю – ми за день-два будемо визначатися, що з цим робити», - розповів Сергій Чуріков.

Також він  зауважив, що бачив «чорні публікації» й в онлайн–ЗМІ, зокрема, публікації про нібито регіоналів в рядах «Громадянської позиції».

«Стосовно цієї публікації ми написали коротке спростування на сторінці партії. Я писав, що у нас є рішення з’їзду, яке забороняє представникам «Партії Регіонів» та особам з компартії, СДПУ(О) балотуватися від нашої політичної сили… Я моніторив цю ситуацію, тому ці всі речі маніпулятивні… Такі публікації пов’язані із виборами, це наносить певні репутаційні втрати і це роблять саме із цією метою», - резюмував Сергій Чуріков.

Спостерігачі ОПОРИ також намагалися отримати коментарі представників команди Володимира Зеленського. Однак через Facebook-сторінку «Команда Зеленського у Луцьку» отримати контакти осіб, які можуть прокоментувати ситуацію, не вдалося. Натомість там порадили звернутися на офіційну пошту прес-служби кандидата. Станом на 4 лютого відповіді звідти не надійшло.

Зауважимо, що волинські онлайн-ЗМІ неодноразово розміщували матеріали негативного змісту про кандидатів у президенти. Так, в онлайн-версії газети «Волинь»  виявили матеріал проти Володимира Зеленського «Зеленський на «Плюсах» - олігархічний фальшстарт», опублікований 3 січня. У публікації тоді ще імовірного кандидата називали маріонеткою.

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 6

В інтернет-виданні «Волинські новини» 16 січня опублікували матеріал проти Анатолія Гриценка «На Волині партія Гриценка дала прихисток «регіоналам», - ЗМІ», однак за гіперпосиланням, на яке вказує видання, цієї публікації вже немає.

14 січня видання «Під прицілом» розмістило критичний матеріал проти Петра Порошенка – «Порошенко та Медведчук ставлять на Бойка і заробляють на нових корупційних схемах». У ньому йдеться про домовленості чинного президента з представниками опозиційних сил.

Також 27 січня видання «Волинь.ua» розмістило новину «Гриценко – головний клоун на цих виборах», - екс-редактор журналу», у якому критикують особистість Гриценка, а «Волинська правда 29 січня опублікувало матеріал «Тимошенко обіцяє Порошенку тюрму»,  де Порошенка звинувачують у тому, що ньому «тримається» корупція в країні. 30 січня «Волинські Новини опублікували матеріал «Після виборів Путін з Порошенком та Медведчуком більше не знущатимуться з України, – нардеп», у якому цитують кандидата Олександра Шевченка.

04.02.2019 News Volyn Chornyi piar 7

Однак чи не найбільше «дісталося» кандидату Ігорю Шевченку. Під час форуму в Давосі одразу чотири місцеві онлайн-ЗМІ – «Твій Портал», «ВолиньUA», «Під прицілом» та «Перший» - опублікували щодо нього п’ять критичних матеріалів. Йдеться про публікації: «Епік фейл»: кандидат у Президенти України поцупив у Давосі безкоштовні шапки», «Красти – модно: як кандидат в президенти відбив собі вартість поїздки», «Ласий до «халяви» кандидат президенти набрав у Давосі безкоштовних шапок», «Провладний кандидат у президенти зганьбився крадіжкою шапок у Давосі», «Кандидат у президенти забрав на форумі у Давосі 5 безкоштовних шапок».

Нагадаємо, у частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Також згідно частини 5 статті 64 цього ж закону, забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали.