У січні щонайменше в 13 населених пунктах Львівської області відбулися концерти Ігоря Богдана за підтримки Департаменту культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації. Під час деяких із них співак вдавався до відкритої та прихованої агітації за потенційного кандидата на пост Президента Петра Порошенка. Що робить це свідомо, Ігор Богдан підтвердив у коментарі спостерігачам ОПОРИ.

Із середини січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА почали фіксувати оголошення на офіційних сайтах та сторінках у Facebook районних державних адміністрацій Львівщини про безкоштовні концерти Заслуженого артиста України Ігоря Богдана. Щонайменше 13 таких концертів відбулись у Буському, Городоцькому, Жовківському, Мостиському, Яворівському та Пустомитівському районах. Співак гастролював Львівщиною разом з тріо «Крайня хата», гуртами «Львівські музики» та «Галичани». На його концертах були присутні посадовці районних державних адміністрацій. Побувавши на деяких із цих заходів, зокрема у місті Комарно (Городоцький район) та селі Волиця (Мостиський район), спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як співак агітував за Петра Порошенка. Фактів агітації з боку керівництва РДА не виявлено.

3.02.2019 lviv prntscr ogoloshenia pro contsert gorodotska oda

28 січня під час виступу в Комарно Ігор Богдан зазначив: «Кожна людина має право обирати того за кого хоче голосувати. Але треба пам’ятати, що коней на переправі не міняють і дай Бог нам розуму. Я особисто повернусь у березні в Україну і буду голосувати за діючого Президента. А ваше право залишається за вами».

30 січня у селі Волиця  артист вже не згадував відкрито главу держави, однак наголошував на здобутках України за час президентства Петра Порошенка: «Сьогодні 2019 рік, за ці роки Україна змінилась і змінилася на краще. Пригадуєте, зовсім недавно, коли починалася війна, наші хлопці з Майдану в спортивних костюмах і футболках пішли захищати кордони. На сьогоднішній день ми маємо відроджену армію, яка входить у 10 найсильніших армій світу… Ми почали випускати українські фільми, не просто з титрами, а українські фільми. Так що бачите, Україна іде вперед. Це вона йде останні три-чотири роки». Згадував і про майбутні вибори: «Наближаються вибори, в залі багато людей, кожен має свого кандидата в Президенти і це ваше право і ніхто не має права казати вам: «Ти правий, ти не правий!». Але єдине прохання нехай Бог дасть нам розуму, щоб ми не зійшли з дороги...Я не знаю хто це сказав: «На переправі коней не міняють». Будьте дуже обачливі. Ми маємо дуже багато кандидатів, але це чужі проекти». Схожі заяви Богдан робив і під час концерту у Краковці Яворівського району, про що свідчить відео, поширене на сторінці Відділу культури і туризму Яворівської РДА у Facebook.

У Волиці спостерігачці ОПОРИ вдалося отримати коментар Ігоря Богдана. Співак повідомив, що безкоштовні концерти, на яких він виступає проводяться «з ініціативи обласної державної адміністрації». А також, розповів, що на деяких концертах згадує чинного Президента, на деяких ні. Але говорячи про покращення в країні, має на увазі період перебування на посаді глави держави Петра Порошенка. На запитання, чи не вважає він подібні висловлювання на концертах агітацією, Богдан відповів: «В деякій мірі так, це є, по суті, якась агітація. Чому? Дивіться, в селі люди мають можливість дивитися тільки телевізор. Робота,  вечір, телевізор. Телевізор нав’язує думку не притаманну нам українцям, тому що канали всі належать олігархам – це моя така думка. І вони іноді вішають, як в нас кажуть, «лапшу на вуха» людям. До людей треба йти».

Подібні концерти відбулись 10 січня у селах Замок і Добросин, 15 січня у місті Рава-Руська та селищі Куликів Жовківського району. У селі Солонка Пустомитівського району Ігор Богдан виступив 13 січня. 20 січня концерт заслуженого артиста провели у Буську, а 23 січня у селищі Олесько Буського району. 28 січня співак виступив у місті Комарно та селі Мшана Городоцького району. 30 січня відбувся концерт Богдана у селі Волиця та селі Мостиська Другі Мостиського району, а 31 січня — у селищі Краковець, селах Страдч і Завадів Яворівського району.

У відділах культури і туризму Жовківської, Городоцької та Яворівської районних державної адміністрацій спостерігачам ОПОРИ підтвердили, що концерти Ігора Богдана організовував Департамент культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації. Також на афіші концерту у Буську зазначалося, що захід відбудеться за підтримки Львівської державної обласної адміністрації.

3.02.2019 lviv afisha igora bogdana

Спостерігачі мережі ОПОРА протягом двох робочих днів (у четвер 31 січня і п'ятницю 1 лютого) намагалися отримати коментар голови Департаменту культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослави Туркало щодо ролі Департаменту в організації концертів та чи виділялися бюджетні кошти на їх проведення. Однак, приймальня жодного разу не з’єднала представників ОПОРИ з очільницею Департаменту, посилаючись на її відсутність, а також, запевняючи, що Мирослава Туркало поінформована про дзвінок та сама перетелефонує.  У понеділок 4 лютого спостерігачам таки вдалося отримати коментар: «Я наголошую, що завдання Департаменту сприяти тому, щоб культурно-мистецькі заходи проходили в народних домах. Якщо Богдан виявив бажання помандрувати областю, я запрошую до такої співпраці», — зазначила Туркало. На питання, у який спосіб Департамент співпрацює з артистами, Мирослава Туркало відповіла:  «Ми просто говоримо, де можна провести такі заходи, можемо надати перелік закладів на території області». Жодної фінансової підтримки, як вона запевнила, Департамент культури, національностей та релігій не надає. Щодо агітації, яку проводить Богдан на концертах, голова Департаменту сказала, що сама на жодному концерті не була, якщо такі випадки мають місце, то це приватна справа Ігора Богдана.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА пояснює: «Такі дії щодо агітації за кандидата в Президенти, який ще не зареєстрований ЦВК, є недоброчесними відносно інших зареєстрованих кандидатів. Вони порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу. Так, зареєстрований кандидат у Президенти має фінансувати із свого виборчого фонду такі агітаційні концерти на свою підтримку (пункт 7 частини 1 статті 58 Закону «Про вибори Президента України»), а на незареєстрованого кандидата такі вимоги не поширюються, джерела фінансування такої рекламної кампанії нікому не відомі, дієвий контроль за використанням таких коштів з боку держави відсутній».  

Крім того, проведення агітаційних заходів за підтримки місцевих органів виконавчої влади може мати ознаки зловживання адміністративним ресурсом та порушувати принцип рівних можливостей кандидатів. Нагадаємо, відповідно до частини 3 статті 3 Закону «Про вибори Президента України» усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з пунктами 2 та 3 частини 4 цієї ж статті, рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується: забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом; забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України; неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових і посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Нагадаємо, Ігор Богдан – співак, Заслужений артист України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня. Почав музичну кар'єру у 70-х. Був учасником відомого на той час ансамблю «ВАТРА». Заснував гурт «Галичани». Із 1992 року разом із сім’єю Ігор Богдан мешкає у Канаді, однак бере участь у фестивалях в Америці, Австралії та Україні, зокрема на Галичині.

За коментарями звертайтесь: