Виконавчий комітет Устилузької міської ради Володимир-Волинського району після звернення представників Громадянської мережі ОПОРА на Волині змінив рішення, яким визначав місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Натомість, 22 січня у місті визначили нові місця відповідно до вимог чинного законодавства.

22 січня виконавчий комітет Устилузької міської ради прийняв рішення №1 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету № 117 від 20.12.2018 р. «Про відведення  місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації». У ньому визначили дошки оголошень поза межами закладів, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

23.11.2019 News Volyn zmina misc 1

23.11.2019 News Volyn zmina misc 2Таким чином, виконавчий комітет відреагував на звернення представників ОПОРИ. Адже відповідно до першого рішення № 117 від 20 грудня 2018 року, у місті дозволяли розміщувати друковані агітаційні матеріали у приміщенні Устилузької міської ради, в коридорах шкіл, ДНЗ та ФАПів у селах, що входять в Устилузьку об’єднану територіальну громаду. У зв’язку з виявленим фактом, представники Громадянської мережі ОПОРА зверталися до Устилузької міської ради щодо невідповідності такого рішення чинному законодавству та необхідності внесення до нього змін (скасування). 21 січня спостерігачі ОПОРИ звертались до Устилузького міського голови Віктора Поліщука, аби дізнатися, чи змінили вказане рішення.

«Завтра буде поведене засідання виконавчого рішення, де будуть внесені зміни до даного рішення», - повідомив посадовець. Відтак, 22 січня до першого рішення внесли зміни.

Водночас, станом на 23 січня ОПОРІ стало відомо про те, що на території ряду інших сільських рад також дозволили розміщення друкованої агітаційної продукції у заборонених законом місцях. Так, у Камінь-Каширському районі у селі Ворокомле рішенням виконкому від 11 грудня 2018 р. № 39 визначили місце для розміщення друкованих та інших агітаційних матеріалів передвиборчої агітації на першому поверсі будинку культури. Також рішенням виконкому Грудківської сільської ради від 26 грудня 2018 р. № 35 відповідні матеріали дозволили розміщувати на дошці оголошень у сільській раді та у фойє приміщення сільської ради. У Пнівненській сільській раді рішенням виконкому від 17 грудня 2018 р. № 39 як місця для агітації відвели дошки у школах сіл Волиця, Фаринки та Соснівка.

Окрім того, є схожі прецеденти й у Маневицькому районі. Тут у селі Копилля рішенням виконкому від 26 грудня 2018 р. № 54 дозволили розміщувати передвиборну агітацію на інформаційному стенді у фойє адміністративного будинку. Також згідно із рішенням виконкому Куклинської сільради № 43 від 20 грудня 2018 р., відповідні матеріали дозволили розміщувати на стенді у будинку культури.

У Локачинському районі у Замличівській сільській раді відповідно до рішення виконавчого комітету №40 від 26 грудня 2018 р. як місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації визначили дошку оголошень місцевого ФАПу та школи І-ІІІ ступенів. Окрім того, на території цієї ж сільської ради як відповідні місця визначили дошки ФАПів у селах Бермешів та Залужне. У селах Марковичі та Міжгір’я Марковичівської сільської ради, згідно із розпорядженням № 31 для розміщення передвиборної агітації визначили дошки оголошень клубу та ФАПУ. На території Білопільської сільради у селі Білопіль рішенням виконкому від 27 грудня 2018 р. для агітації відвели дошки оголошень у клубі, школі та на ФАПі. У селі Колпитів друковані агітматеріали, згідно із рішенням виконкому № 31 від 21 грудня 2018 р. дозволили розміщувати, зокрема, у приміщеннях сільської ради, школи та будинку культури. На території Дорогиничівської сільської ради у селі П’ятикори агітаційні матеріали можна розміщувати у школі (відповідно до рішення виконкому № 34 від 21 грудня 2019 р.).

Нагадаємо, що відповідно до частини 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

 

(#вибори; #opora; #опора)