У друкованих виданнях Житомирської області «Час плюс», «Звягель», «Народна трибуна», «Соборна площа» та «Субота» розміщені матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Дати виходу газет – 13-14-15 лютого.

Ідентичні матеріали в цих чотирьох виданнях розміщені з однаковим заголовком «Зеленський – не нове обличчя! Це маска Коломойського!». Автор – Олександр Кривко.

«Олігархи в черговий раз хочуть обдурити виборців, підсунувши їм «стару цукерку» в новій обгортці! Так, Ігор Коломойський, вивчивши соцдослідження, зрозумів, що люди хочуть бачити в політиці  «нові обличчя». І він, відомий всім «старий політик» і найбільш цинічний з українських олігархів, ніяк не підходив на роль «нового обличчя». Ось тоді у Коломойського і народилася ідея зробити собі «маску» у вигляді Володимира Зеленського, щоб дати людям те, що вони хочуть», – йдеться у першому абзаці матеріалу.

Далі у матеріалі описано про підхід олігархів до виборів, вивчення очікувань людей, соціологічних опитувань, створення партій і процес висування Володимира Зеленського кандидатом в Президенти.

«Підготовку Зеленського почали, в першу чергу, використовуючи телеканал Коломойського – «1+1», ефір якого просто заполонив майбутній кандидат, піднімаючи рівень своєї впізнаваності серед виборців. Потім на цьому ж каналі запустили серіал «Слуга народу», при перегляді якого люди вже підсвідомо повинні були звикати до думки, що Зеленський – це «гарний Президент», – йдеться в тексті.

Іншим шрифтом та темному тлі наведені цитати: «Олександр Тихонов, блогер: «Якщо раптом наш народ, вірячи в казки з телевізора, вибере Президентом Беніного Клоуна – я точно поїду! Я спілкувався з багатьма і знаю, що з країни поїду не тільки я, моя сім’я і мої друзі – поїде більшість думаючих людей! Ми повинні зупинити цей маразм і пояснити тим, хто не розуміє, що голосуючи за Зеленського, люди голосують за прихід до влади Коломойського і фактичну смерть України! Наша країна просто не витримає ще 5 років пограбувань і олігархів при владі – це повинен знати і розуміти кожен, хто тільки думає віддати свій голос за Зеленського!».

Ще одна цитата: «Сергій Проскурко, економіст: Коли я чую, що хтось хоче голосувати за Зеленського – мене просто вивертає обурення і здивування від такого маразму. Відразу в голову приходить мудрість про те, що в кожній країні люди заслуговують своїх правителів! Якщо у нас настільки дурні люди, що готові голосувати за Клоуна головного Олігарха, то, напевно, вони заслуговують на те, щоб цей олігарх їх потім пограбував».

В останньому абзаці матеріалу зазначено:

«Кожен, хто проголосує за Зеленського, віддасть свій голос за збереження старої корупційної системи і за колишніх  «панів життя» – олігархів, які фактично і є причиною всіх наших бід та низького рівня життя».

Новоград-Волинська щотижнева газета «Звягель» вийшла друком 15 лютого. Матеріал про Зеленського розміщений на 7 сторінці в рубриці «Політика». У коментарі ОПОРІ редактор видання Олег Брюханов 22 лютого розповів, що цей матеріал є комерційним і редакція не могла вносити правки в текст та верстку.

 «Ця інформація вийшла без винятку в усіх газетах. Це не наші журналісти писали. Це готовий макет нам вислали, в який нам, навіть, було заборонено вносити будь-які суттєві правки крім, можливо пропущеної літери. Прохання замовника було і не маркувати цей матеріал, як реклама.  Хто замовник – це комерційна інформація і ми вам її надати не можемо. Можливо, інші газети вам скажуть, це їхня політика», – зазначив Олег Брюханов.

У газеті Ємільчинського району «Народна Трибуна» матеріал з таким змістом вийшов 15 лютого на 6 сторінці. У цьому ж номері на 7 сторінці ще один матеріал під назвою «Коломойський іде у Президенти». 

«…Одіозний олігарх просуває в президенти Зеленського, щоб позбутися своїх боргів перед державою і зберегти свою власність… », – зазначено в матеріалі.

Редактор газети Михайло Мельник в коментарі ОПОРІ 22 лютого зазначив: «Це нам матеріал дає рекламна агенція, з якою ми працюємо досить давно. Не маркувати матеріал – це була умова замовника».

У незалежній інформаційно-громадській газеті «Час плюс», яка розповсюджується в місті Новоград-Волинський, матеріал розміщений на 7 сторінці, вийшла друком газета 14 лютого без жодних маркувань «політична реклама».

Редакторка видання Лариса Гембарська розповіла ОПОРІ, що матеріал передрукований з мережі Інтернет і не є замовним.

«Ми цей матеріал взяли з Інтернету. Якщо це йде замовна реклама, то ми пишемо «на правах реклами». Це був не замовний матеріал, ми просто передрукували, бо цікава інформація», – зазначила редакторка.

Матеріал такого ж змісту надрукували 13 лютого і у виданні «Суббота», яке розповсюджується у Житомирі та області та газеті «Соборна Площа»№7 від 15 лютого, яка поширюється в місті Малин.

У коментарі ОПОРІ редакторка газети «Соборна площа» Світлана Вождай зазначила, що матеріал не замовний, а передрукований.

«Ми його просто передрукували. Я лежала в Києві в лікарні і своїм сказала ставте, що хочете, аби тільки газета вийшла. А оскільки це моя особиста позиція, то вони спитали кого, сказала, кого знайдете, перечитали, кажу, ну давайте цей поставимо. Це не був замовний матеріал, ми взагалі в цьому році відмовилися від співробітництва з будь-ким. Оце єдине, що вони не поставили маркування, передрук поставили звідки», – розповіла Світлана Вождай. 

Отримати коментар редакції газети «Суббота» ОПОРІ не вдалося. Представники редакції в телефонній розмові повідомили, що інформацію уточнять та зателефонують пізніше, однак до кінця дня 22 лютого дзвінків не було.

Представники «ЗЕ!Команди» у Житомирі Євген Яремчук 23 січня зазначив ОПОРІ: «Ми не будемо реагувати і коментувати черговий фейк».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі 7 лютого Студія «Квартал 95» на чолі з кандидатом у Президенти Володимиром Зеленським провела два концерти, один з яких безкоштовний та з ознаками агітації.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "спростування" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)