Центральна виборча комісія затвердила склад 6 окружних виборчих комісій на Сумщині. Загалом до них увійшли 225 осіб. Найчисельнішою є ОВК територіального виборчого округу  №157 - 39 осіб. 38 членів комісії забезпечуватимуть роботу ОВК № 161, усі інші мають у складі по 37 представників. ОПОРА дослідила, хто забезпечуватиме підготовку та проведення виборів президента України в області.

Представників у всіх 6 ОВК Сумської області мають 36 кандидатів. Натомість, не мають членів комісій в регіоні кандидати Геннадій Балашов, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Ілля Кива, Аркадій Корнацький.

Інна Богословська має 1 представницю  в комісії - у 157-му територіальному виборчому окрузі, Юрій Кармазін - 3-х (ТВО 157,161,162), Сергій Кривонос - 5 (157,158,159,160,161).

За гендерним складом комісії різноманітні. Загалом працюватимуть у комісіях на цьогорічних виборах 134 жінки та 91 чоловік .Найбільш гендерно збалансованою є ОВК ТВО №159, у складі якої 19 жінок та 18 чоловіків.

Наймолодшим представником ОВК є Євгеній Гадзовський від кандидата на пост Президента України Віталія Скоцика (ОВК ТВО №157) –2000 року народження, найстаршими – Олександр Целбунов від кандидата в президенти Петра Порошенка(ОВК ТВО №157) та Валентин Солошенко від Андрія Садового(ОВК №162) -  1946 року народження.

ОПОРА проаналізувала, хто з керівників комісій вже має досвід роботи під час виборчих кампаній.

Одномандатний виборчий округ №157. Центр – м. Суми. Межі: Ковпаківський район, частина Зарічного району Сум), село Піщане Сумської міської ради з населеними пунктами Піщанської сільської ради.

Комісія складається з 39 осіб. Адреса комісії: майдан Незалежності, 2, м. Суми, 40030

Голова комісії Олена Стайко, 1967 року народження - від кандидата на пост Президента України Володимира Петрова  У 2015 році на місцевих виборах Олена Стайко була членом комісії від Партії БПП «Солідарність».

Заступник голови комісії Руслан Гиль,1991 року народження - від кандидата на пост Президента України Віталія Купрія .

Секретар комісії Ольга Коваленко, 1999 року народження, - від кандидата на пост Президента України Ігоря Смешка.

Одномандатний виборчий округ  №158. Центр – м. Білопілля. Межі: частина Зарічного району міста Сум, Білопільський, Краснопільський, Сумський райони.

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №158 знаходиться за адресою м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35.

Голова комісії – Тетяна Щигло, 1960 року народження - від кандидата на пост Президента України Андрія Новака. На виборах народних депутатів України у 2014-му - член комісії від ВО «Батьківщина».

Заступник голови комісії Ніна Лазаренко, 1957 року народження - від кандидата на пост Президента України Ольги Богомолець.

Секретар комісії Анатолій Коноваленко, 1958 року народження– від кандидата на пост Президента України Романа Безсмертного.

Одномандатний виборчий округ №159. Центр – місто Глухів. Межі: місто Глухів, Глухівський, Путивльський, Середино-Будський, Ямпільський райони, частина Кролевецького, частина Шосткинського районів.

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №159  знаходиться за адресою: м. Глухів, вул. Путивльська, 1.

Голова комісії Антоніна Карпенко, 1965 року народження– від кандидата на пост Президента України Василя Журавльова. На місцевих виборах 2015 року була членом комісії від Політичної Партії "Опозиційний блок".

Заступник голови комісії Андрій Андрійчук,1998 року народження – від кандидата на пост Президента України Віталія Скоцика.

Секретар комісії Сергій Павловець, 1969 року народження – від кандидата на пост Президента України Юрія Дерев’янка.

Одномандатний виборчий округ №160. Центр – м. Шостка. Межі: міста Конотоп, Шостка, частина Конопського, частина Кролевецького, частина Шосткинського  районів.

Адреса комісії - м. Шостка, вул. Садовий бульвар, 14.

Голова комісії Антоніна Синяговська, 1953 року народження – від кандидата на пост Президента України Євгенія Мураєва. У 2012 році на виборах народних депутатів України  працювала секретарем окружної виборчої комісії від Політичної партії "Союз анархістів України", а у 2010-му під час виборів Президента України була членом комісії від Віктора Януковича.

Заступник голови комісії Валентина Ярмак, 1957 року народження – від кандидата на пост Президента України Олександра Мороза.

Секретар комісії  Віктор Левченко, 1962 року народження – від кандидата на пост Президента України Олександра Данилюка.

Одномандатний округ №161. Центр – м. Ромни. Межі: місто Ромни, Буринський, Липоводолинський, Недригайлівський, Роменський райони, частина Конотопського району.

Адреса комісії  - м. Ромни, бульв. Шевченка, 6.

Голова комісії Віра Зборик, 1954 року народження – від кандидата на пост Президента України Олександра Вілкула. На виборах народних депутатів України 2012 року працювала головою окружної виборчої комісії від Партії «Руський блок».

Заступник голови комісії Світлана Петрич, 1979 року народження – від кандидата на пост Президента України Романа Насірова. Під час місцевих виборів 2015-го року - член комісії від Партії БПП «Солідарність».

Секретар комісії Ірина Новак, 1979 року народження – від кандидата на пост Президента України Ігоря Шевченка.

Одномандатний округ №162. Центр – м. Охтирка. Межі:  міста Лебедин, Охтирка, Великописарівський, Лебединський, Охтирський, Тростянецький райони.

Адреса комісії - м. Охтирка, вул. Київська, 4.

Голова комісії  Ніна Грекова, 1962 року народження – від кандидата на пост Президента України Олександра Соловйова.  У 2014-му на позачергових виборах Президента України -  член комісії від Сергія Тігіпка, на позачергових виборах народних депутатів України  - член комісії від Партії Регіонів.

Заступник голови комісії Більченко Олександр Анатолійович, 1964 року народження – від кандидата на пост Президента України Юрія Бойка.

Секретар комісії Валентина Кучерова, 1967 року народження – від кандидата на пост Президента України Юрія Кармазіна.

Повний список членів ОВК Сумщини можна переглянути за посиланням.

До найдосвідченіших членів комісій, за версією ОПОРИ, належить Світлана Ніколаєнко (ВО №159) працювала членом комісії 6 виборчих кампаній: у 2012 році - член ОВК від Політична партія «Руська Єдність», на позачергових виборах Президента України 2014-го - член комісії від Петра Порошенка, на виборах народних депутатів України від Партії Регіонів, на місцевих виборах 2015 - голова комісії від Політичної Партії «Опозиційний блок». На цьогорічних виборах вона - член ОВК від кандидата на пост Президента України Юлії Литвиненко.

Ніна Глущенко, член ОВК у ТВО № 159 від кандидата на пост Президента України Віктора Кривенка, працювала у виборчих комісіях під час 5-ти кампаній,  Інна Бояко, член комісії у ТВО № 158 від кандидата Юрія Бойка, також працювала членом комісії під час 4 виборчих кампаній.

Загалом 18 лютого ЦВК утворила 199 окружних виборчих комісій з виборів Президента України. До їхнього складу увійшли 7355 осіб. За інформацією глави ЦВК Тетяна Сліпачук, 43 кандидата в Президенти зі 44-х подали кандидатури своїх представників до складу ОВК.

Найменшу кількість кандидатур подав Дмитро Гнап. 17 претендентів на президентське крісло подали максимальну кількість кандидатур до складу ОВК, а саме – 199. Не подав нікого лише самовисуванець Аркадій Корнацький.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)