У смт Маневичі на Волині кандидат у народні депутати Україні  від політичної партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Ірина Констанкевич 14 червня почала передвиборну агітацію, використовуючи благодійний фонд та ігноруючи рівність виборчого права.

У смт Маневичі, на вул. Луцькій, 14 червня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував появу білборду, який містить елементи передвиборної агітації, а саме фото кандидата у народні депутати України Ірини Констанкевич (політична партія «Українське об’єднання патріотів «УКРОП»), гасло політичної партії «Тільки разом змінимо життя на краще!», зазначення 23-го виборчого округу та логотип благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», заступником керівника якого є кандидат.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною використання кандидатами у депутати, партіями – суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів.

На відповідному білборді зазначена інформація про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу.Втім, станом на 14 червня ні до ЦВК, ні до Маневицької ОВК не надходило інформації про відкриття виборчого фонду кандидатом у 23-му виборчому окрузі Іриною Констанкевич.

Bilbord 1

Bilbord 2

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар з цього приводу у розпорядника виборчого фонду кандидата у народні депутати України Ірини Констанкевич Ігоря Поліщука. За його словами, виборчий фонд кандидата було відкрито ще 9 червня у Маневицькому відділенні ПриватБанку.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 6 ст. 48 Закону установа банку не пізніше наступного робочого дня після дня відкриття відповідного накопичувального, поточного рахунку виборчого фонду партії письмово повідомляє Центральну виборчу комісію та Національне агентство з питань запобігання корупції про відкриття відповідного рахунку та його реквізити.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.