В Чернігові представники місцевої влади висловили підтримку ініціативи ОПОРИ щодо забезпечення доступності виборчих дільниць для маломобільних груп виборців та готовність вирішувати цю проблему на місцевому рівні. Онлайн-консультації відбулись за участі  представників Чернігівської міської ради, Чернігівської обласної державної адміністрації, громадських організацій та регіонального представництва Офісу уповноваженого ВР з прав людини в Чернігівській області.

Громадська омбудсменка ОПОРИ у Чернігівській області навела статистику недоступних дільниць та запропонувала координацію по забезпеченню доступності між усіма учасниками наради.

Так, у Чернігівській області вище першого поверху розташовані 59 дільниць, 292 дільниці знаходяться в будівлях, не обладнаних пандусами, 8 дільниць – в будівлях, доступ до яких є важкодоступним.

Начальник Управління містобудування та архітектури Чернігівської державної адміністрації  Олександр Дмитрюк та депутатка Чернігівської міської ради Регіна Гусак погодились з наявною проблемою та висловили готовність працювати з обласним омбудсменом ОПОРИ та спільно вирішувати проблему доступу до виборчих дільниць, зокрема можливості перенесення виборчих дільниць з другого поверху на перший.

Юрист Громадської організації «МАРТ» Дмитро Науменко також висловив слова підтримки ініціативі та повідомив про необхідність поєднання зусиль та спільну роботу у даному напрямку.

Громадський омбудсмен, який координує питання забезпечення інклюзивності виборчого процесу, та координаторка мережі омбудсменів зазначили, що Громадянська мережа ОПОРА готова надавати всебічну підтримку органам влади при розробці механізмів з вирішення проблеми з доступністю виборчих дільниць та здійснювати координацію цих процесів на місцевому рівні. 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project