11 жовтня Клеванська селищна виборча комісія провела засідання щодо скасування рішення про реєстрацію кандидата на посаду голови Клеванської об’єднаної територіальної громади Галини Кидун.      

За словами голови Клеванської селищної виборчої комісії Вікторії Гребінець, один з кандидатів у депутати (чиє ім’я голова комісії не пам’ятає) приніс копію Постанови Рівненської районного суду Рівненської області, де зазначається, що селищний голова Оржівської селищної ради Рівненського району Галина Кидун є винною у скоєнні адміністративного правопорушення.

«У Постанові суду вказано, що кандидат є винною у корупційному діянні», - прокоментувала Вікторія Гребінець.

Після цього, Клеванська ТВК вирішила скасувати реєстрацію кандидата на посаду селищного голови Клеванської ОТГ Галини Кидун, яка є чинним головою Оржівської селищної ради.                

У постанові Клеванської ТВК вказано: «Керуючись ст. 47 п.1 пп.4, ЗУ «Про  місцеві вибори», а також, враховуючи факт приховування кандидатом на посаду голови Клеванської об’єднаної територіальної громади Кидун Галиною Йосипівною притягнення її до адміністративної відповідальності, внаслідок скоєння корупційного злочину, керуючись постановою Рівненського районного суду Рівненської області від 25.05.2017 року, справа № 570/1245/17, номер провадження 3/570/522/2017».

При цьому, відповідно до Постанови Рівненського районного суду Рівненської області від 25 травня 2017 року, справи № 570/1245/17, номер провадження 3/570/522/2017: «Керуючись ст.ст. 38, ч. 1 ст. 172-7, ст. 283, ст. 284, КУпАП, Законом України Про засади запобігання та протидії корупції, суд постановив: визнати винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-7 КУпАП та застосувати до неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700 (одна тисяча сімсот) гривень».

Відповідно до пункту 4 частини 4 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія скасовує рішення  про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в разі визнання судом кандидата недієздатним чи набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба зазначає що Закон України про місцеві вибори відповідно обмежує право бути обраним лише для осіб які мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку (ч. 2 cтатті 9 Закону). Ці обмеження не можуть бути поширені на осіб, які притягалися до адміністративної відповідальності в порядку передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Крім цього, Клеванська ТВК порушила термін скасування реєстрації кандидата. Так, згідно частини 3 статті 47 Закону, територіальна виборча комісія може скасувати рішення про реєстрацію кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости не пізніше ніж за 18 днів до дня голосування (до 10 жовтня включно).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Сергій Сабо,

координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області

тел.: 067 830 87 55

email: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.