Станом на 16:00 у Волинській області зафіксовано випадок спроби винесення бюлетенів з дільниці, а також відсутність на дільниці визначеної законом кількості виборчих скриньок та кабінок для голосування.

14:00. На виборчій дільниці № 070520, що знаходиться в с. Княгининок Луцького району, представники ОПОРИ зафіксували випадок спроби виборця винести бюлетені з приміщення дільниці. Інцидент трапився за присутності спостерігачів.

Зокрема, після того, як місцевому жителю видали бюлетені для голосування, чоловік взяв їх і попрямував на вихід з дільниці. Члени комісії направили виборця до кабінки для голосування, втім той голосувати відмовився. «Я не хочу ні за кого голосувати, хочу залишити собі бюлетень на згадку», - заявив чоловік. Після розмови із виборцем у нього бюлетені вилучили. За відповідним фактом дільнична виборча комісія склала акт.

Відповідно до частини 9 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори», виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

15:20. У с. Заячівка Ковельського району на виборчій дільниці № 070409 зафіксовано наявність лише однієї стаціонарної і однієї переносної скриньок, а також наявність лише однієї кабінки для голосування. Спостерігач ОПОРИ склав акт про порушення.

Zajachivka 1

Відповідно до частини 1 статті 76 Закону «Про місцеві вибори», голосування проводиться у спеціально відведеному приміщенні, в якому обладнуються у достатній кількості кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести.

Також згідно з частиною 3 статті 76 Закону, кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Крім того, на цій же дільниці зафіксовано факт, коли під час голосування члени ДВК працювали зі списком виборців – документ не був закритим шляхом закреслення незаповнених граф для внесення прізвищ виборців таким чином, щоб унеможливити внесення до списку додаткових виборців, як того вимагає Закон. Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА за цим фактом склав акт про порушення.

Zajachivka 2

Згідно з частиною 2 статті 33 Закону України «Про місцеві вибори», у день, що передує дню голосування, після внесення змін та уточнень до уточненого списку виборців на підставі рішень судів, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців список виборців закривається шляхом закреслення незаповнених граф списку виборців для внесення прізвищ виборців таким чином, щоб унеможливити внесення до списку додаткових виборців, підписується головою (головуючим на засіданні) і секретарем (секретарем засідання) дільничної виборчої комісії та скріплюється печаткою дільничної виборчої комісії.

Нагадаємо, що у разі виявлення порушень виборчого процесу у день голосування можна звертатись за телефоном гарячої лінії:
044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).
 
 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.