У Хесонській міській раді з двох фракцій вийшли за власним бажанням або були виключені загалом 11 депутатів. А в семи фракціях загалом був замінений 21 депутат. Натомість дві невеликі за кількістю депутатів фракції були найбільш стабільними. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Протягом липня-серпня 2019 року у Херсонській міській раді 6 членів за заявою вийшли з фракції “Опозиційний блок”, стали позафракційними та створили депутатську групу “Опозиційна платформа - За життя”. Схожа ситуація і в “БПП “Солідарність”, коли протягом травня-червня 2019 року 4 члени фракції написали заяву про вихід і одну особу було виключено.

Також  серед частини фракцій міськради були заміни депутатів: 3 заміни у ”Блок Петра Порошенко “Солідарність”, 3 у “Наш край”, 6 - “Опозиційний блок”, 2 - ВО “Батьківщина”, 1  - “УКРОП”, 1 -  Радикальна партія Олега Ляшка, 5 – “Самопоміч”.  

Найбільш стабільною за складом протягом каденції виявилась депутатська фракція партії “Наш край” під головуванням колишнього міського голови Володимира Сальдо, яка налічувала 9 осіб. А також депутатська фракція Радикальна партія Олега Ляшка, в якій було 3 депутати, один із яких пішов з життя.

Станом на 22 серпня 2019 року 18 депутатів були позафракційними.

Протягом періоду каденції депутати створювали і працювали в депутатських групах “Діловий Херсон”(10 депутатів), ”Таврійський “(9 депутатів), “Успішний Херсон”(13 депутатів), “Рідне місто”(5 депутатів), “Комфортне місто”(5 депутатів), “Херсонський формат”(6 депутатів), “Опозиціна платформа з – за життя”(6 депутатів створена 22.08.2019 року). Взагалі день 22 серпня 2019 року для депутатів Херсонської міської ради виявився досить знаковим на міграційні процеси, оскільки в цей день відбулись зміни у складі 4 депутатських груп. Так, 1 депутат покинув групу “Діловий Херсон”, 4 депутати вийшли з групи “Успішний Херсон”, 2 депутати  пішли з “Рідне місто”, 4 депутати вийшли з “Херсонського формату”.

За інформацією секретаря Херсонської міської ради Олени Урсуленко, станом на 10 квітня 2020 року найбільш відданими своїм групам є депутати:  Іван Горланов, Олександр Кривчун, Олександр Ложичев, Євген Матковський, Олена Урсуленко. Найбільш “непосидючими” виявились такі депутати, які принаймі тричі змінювали депутатські групи: Алла Беліченко (4 групи), Валерій Боржков, Сергій Білоковиленко, Олексій Заболотний, Артем Кияновський, Аркадій Подлєсний, Ігор Семенчев, Сергій Собчук.

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США/