12 політичних партій мають юридично зареєстровані обласні осередки. З них тільки п’ять мають приймальні для громадян. Фактичний моніторинг показує, що партії знаходяться у процесі кадрового переформатування, побудови структури або зникнення.

Обласні осередки політичних партій на місцевих виборах 2020 року будуть відігравати велику роль у висуванні кандидатів. Відповідно до частини 5 статті 217 Виборчого кодексу для міст з кількістю виборців 90 тисяч і більше у разі відсутності відповідної міської організації партії у структурі партії, обласна організація партії згідно з адміністративно-територіальним устроєм може висунути єдиний міський виборчий список кандидатів у депутати відповідної міської ради. А згідно частини 6 статті 217 обласна організація партії може висувати кандидатів і в містах з кількістю виборців до 90 тисяч осіб.

ОПОРА проаналізувала, наскільки інституційно спроможні обласні осередки партій станом на травень 2020 року. Об’єктом моніторингу стали політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні, та представлені у цільових місцевих радах обласного та міського рівня. Такими партіями стали: «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України, «Відродження», УКРОП, «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч». 

12 досліджуваних партій мають юридичні осередки в Миколаївській області. Такі дані ОПОРА отримала з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Винятком у даній ситуації є «Об’єднання «Самопоміч», яке має тільки Миколаївський міський осередок. Але юридичні дані не завжди відображають реальний стан речей. Тому ОПОРА звернулась за офіційними та неофіційними телефонними номерами, через інші канали комунікації до представників усіх досліджуваних партій для актуалізації інформації про роботу осередків та партійних приймалень. Виявилось, що багато юридично представлених осередків партій не мають фактичної структури, приймалень та знаходяться на етапі кадрових ротацій або зникнення.

Станом на травень 2020 року п’ять партії мають обласні партійні приймальні та керівників даних осередків. Так, партія «Європейська Солідарність» має обласну приймальню, адреса якої співпадає з даними Єдиного державного реєстру. Голова обласної організації − Михайло Талпа, він був обраний головою осередку 20 липня 2017 року. Приймальня партії знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Даля 22-а. «Партія Шарія» має свою приймальню для громадян (вул. Потьомкінська 28/1). Адреса приймальні співпадає з даними ЄДР. Як повідомила голова обласного осередку Тетяна Кравчук, осередок працює також дистанційно через пошту, телефон та Telegram. Приймальня партії «Наш край» знаходиться за адресою: вул. Адміральська, 18. Під час карантину партія комунікує з виборцями через Facebook, пошту та телефон. Голова обласної організації партії Юрій Кормишкін обраний на посаду 16 грудня 2017 року. Він також є депутатом обласної ради та головою фракції «Наш край». Згідно з даними ЄДР партійний осередок знаходиться у квартирі, але це лише юридична адреса. Співпадають дані Реєстру та фактичний адрес приймальні обласного осередку партії «Батьківщина». Приймальня партії знаходиться за адресою: вул. Потьомкніська, буд. 84/1, але представники партії повідомили про переїзд на нову адресу – вул. Велика Морська, 76а. Головою обласної організації партії 27 лютого 2020 року став Вадим Підберезняк, народний депутат VIII скликання. Також має приймальню в Миколаєві Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Головою обласної організації партії з 15 березня 2015 року є Демид Губський. Він повідомив, що фактичний адрес приймальні відрізняється від юридичного і знаходиться за адресою: вул. Генерала Карпенка 46, оф. 414. 

Із досліджуваних партій два осередки знаходяться в процесі кадрових призначень та ротацій. Це стосується партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Відродження». Голова обласної організації партії «Відродження» Артем Ільюк, який був обраний на цю посаду 27 травня 2015 року, наприкінці квітня 2020 року був погоджений центральним апаратом партії на посаду керівника Миколаївської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя». Артем Ільюк у місцевих ЗМІ зазначав, що не перебігав та не уходив із жодної партії, просто буває, що партії припиняють своє існування. Згідно з реєстром голова обласної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» Олександр Башкаленко був призначений на посаду у липні 2019 року. Проте він не веде активної публічної партійної роботи і вже на початку 2020 року стало відомо, що новим головою може стати народний депутат Юрій Загородній. Нардеп в ефірі місцевого телеканалу зазначив, що партійна конференція запланована на березень 2020 року, але вочевидь із-за пандемії вона не відбулась. На даний момент дані партії знаходяться в процесі кадрових призначень і структурного формування.

Шість миколаївських представництв партій не мають партійних приймалень: «Самопоміч», Аграрна партія, Радикальна партія, «Сила і Честь», «Опозиційний блок» та УКРОП. Головою  міської організації партії «Самопоміч» є Федір Панченко, що відповідає даним Єдиного державного реєстру виборців. Співпадає й адреса приймальні – вул.Велика Морська 70, але за офіційним номером телефону осередку ОПОРІ повідомили, що приймальня зачинилась. Відсутня приймальня і в Аграрної партії, керівником якої є Анатолій Гасюк. Дану інформацію повідомив ОПОРІ депутат Вознесенської районної ради від Аграрної партії Сергій Усманов. Відсутня на даний момент і партійна приймальня Радикальної партії. Дану інформацію повідомив в.о. голови обласної організації партії Сергій Баженов, який почав виконувати обов’язки голови у травні 2019 року. Відсутність приймалень та загалом активності партії «Сила і Честь» підтвердив представник обласної організації партії Сергій Шибанов. Головою обласної організації партії на даний момент є Віктор Єрощенков, що співпадає з даними Єдиного державного реєстру. 

Головою обласної організації партії УКРОП є Олександр Болтянський, який був обраний на цю посаду 26 серпня 2018 року. ОПОРІ не вдалось поспілкуватись із ним особисто щодо інформації про приймальню. Крім того, офіційна сторінка у Facebook обласної організації неактивна, а фракція в обласній раді практично розвалилась. Головою обласної організації партії «Опозиційний блок» з 29 березня 2018 року є Ігор Бриль. Номер телефону осередку, вказаний в ЄДР, не відповідає. Партія стала повністю неактивною після виборів до Верховної Ради 2019 року, відсутнє інформування на офіційних сторінках партії та на сайті. Частина депутатів міської та обласної ради політично переорієнтувалися на «Опозиційну платформу - За життя». З інформаційної площини можна визначити активними тільки частину депутатів Миколаївської міської ради від фракції «Опозиційний блок», але жодної інформації щодо функціонування партійної приймальні не висвітлюється.

Ще три досліджувані обласні організації партії не мають юридичного і фактичного представництва: «Голос», «Українська стратегія Гройсмана» та «Слуга народу». Представником партії «Голос» 3 червня 2019 року було призначено Олександра Максименка. Але після виборів до Верховної Ради 2019 року партія не проявляє публічної активності, а Олександр Максименко повідомив ОПОРІ, що на даний момент він не представляє партію в області. Представником партії «Українська стратегія Гройсмана» 2 червня 2019 року було призначено Олега Соколика, який зауважив, що незабаром залишає посаду голови обласної організації партії. Також Олег Соколик підтвердив, що наразі партія не має обласної приймальні й знаходиться в процесі кадрового переформатування. Голова обласної організації партії «Слуга народу» відсутній, як і юридичне представництво. Як повідомив керівник ЗеОфісу в Миколаєві Олександр Розумний, обласний осередок наразі відсутній. Він додав, що всі нардепи та представники партії в області чекають на кадрові призначення та рішень центрального апарату партії. Тобто формування структури партії «Слуга народу» − це питання майбутнього.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
e-mail: [email protected] 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.