В контексті наближення чергових місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, Громадянська мережа ОПОРА дослідила, наскільки активними є осередки політичних партій на Волині та їх регіональні лідери у соціальних мережах, а також, як часто вони використовують політичну рекламу у Facebook. Дослідження проводилось у період з 8 березня по 15 травня 2020 року.

Активність місцевих партійних осередків у соціальних мережах

У період з 8 березня по 8 квітня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА здійснила моніторинг акаунтів, сторінок та груп Волинських обласних та Луцьких міських осередків політичних партій у соціальних мережах Facebook, Instagram, Telegram, а також відеохостингу Youtube. У дослідження включені 16 обласних та 16 міських осередків політичних партій, серед яких: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Радикальної партії Олега Ляшка, Аграрної партії України, «Голос», «Опозиційний блок», «Партії Шарія», «Українська стратегія Гройсмана», «Сила і честь», «Наш край», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Найпопулярнішою соціальною мережею серед Волинських обласних та Луцьких міських осередків партій виявилась мережа Facebook. Меншу активність проявляють партії у Instagram та Youtube. Разом з тим, партійні осередки на Волині майже не використовують Telegram.

Так, за результатами моніторингу виявлено 21 сторінку та групу місцевих осередків політичних партій у мережі Facebook, 5 сторінок – у мережі Instagram, 4 канали – в Youtube та лише один Telegram-канал.

Із 16 політичних партій, включених в дослідження, 11 використовують соціальні мережі для поширення інформації серед своїх підписників. Серед таких партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль», «Об’єднання «Самопоміч» та «Партія Шарія».

Зокрема, у соціальній мережі Facebook виявлено регіональні акаунт та сторінку партії  «Слуга народу»: «Слуга народу – Зе Волинь» і «Слуга народу – Волинь». Станом на 8 квітня 2020 року акаунт мав майже 5 тис. підписників, а сторінка – 5 тис. 200 уподобань. Протягом місяця (із 8 березня по 8 квітня) на сторінці «Слуга народу – Волинь» розміщено 43 пости. В мережі Instagram виявлено сторінку, пов’язану із партією «Слуга народу», «ze_lutsk_2019». Сторінка має понад 2 тис. підписників, а протягом місяця тут розміщено 35 дописів. Разом з тим, виявлено і канал партії в Youtube «Слуга Народу – Волинь», який має близько 20 підписників і жодного нового відео протягом останнього місяця.

Незначну активність у мережі Facebook проявляє партія «Опозиційна платформа – За життя». Зокрема, виявлено дві публічні сторінки – «Опозиційна платформа – За життя. Волинь» та «Волинська Регіональна організація ПП Опозиційна платформа «За життя». Сукупно сторінки мають близько 700 уподобань підписників та близько 10 постів протягом місяця.

У мережі Facebook також ідентифіковано 3 сторінки та 1 акаунт, які можуть бути пов’язані із місцевими організаціями ВО «Батьківщина», зокрема, «ВО «Батьківщина» Волинь», «Батьківщина Волинська Область», «Батьківщина Волинь» та «Луцька міська партійна організація ВО «Батьківщина». Сторінки та акаунт сукупно мають понад 11 тис. уподобань. Втім, активною нині є лише перша сторінка, на якій протягом місяця розміщено понад 30 дописів.

Активно використовує соціальні мережі для поширення інформації серед підписників регіональна організація партії «Європейська Солідарність». Сторінка у Facebook «Волинь.Солідарність» має понад 2 тис. 300 уподобань та близько 70 розміщених постів протягом місяця. Сторінка обласного осередку партії в Instagram «solidarnist.volin2019» налічує 100 підписників, а Youtube-канал «Європейська Солідарність Волинь» має лише 4 підписники.

Близько 1,5 тис. уподобань назбирали 4 регіональні сторінки партії «Голос» у Facebook. Йдеться про сторінки: «Голос.Волинь», «Голос. Волинська область», «Голос Волині» та «Голос змін Луцьк». Нині усі чотири з них є фактично не активними, а пік активності їх припадав на липень 2019 року. Було також виявлено дві сторінки Волинського обласного та Луцького міського представництв партії в мережі Instagram: «golos.zmin.volyn» та «golos.zmin.lutsk». Обидві сторінки сукупно мають понад 500 підписників та жодного нового посту.

Радикальна партія Олега Ляшка на Волині є активною у Facebook, де виявлено публічну групу «Радикальна Партія Олега Ляшка Волинська територіальна організація» та сторінку «Радикальна Партія Волинь». Група налічує близько 4 тис. учасників, в той час як сторінка зібрала лише близько 300 вподобань. Протягом місяця і в групі, і на сторінці було виявлено лише декілька нових постів. Також партія на Волині має неактивний профіль у мережі Instagram «rpl.lutsk».

Активними у соціальній мережі Facebook є Волинська обласна та Луцька міська організації ВО «Свобода». Організації мають групу та дві сторінки у Facebook: «ВО «Свобода» Волинь», «Волинська Свобода», «Луцька міська організація ВО «Свобода». Сукупна кількість уподобань – понад 2 тис. У групі та на сторінках протягом місяця було розміщено понад 100 дописів.

По одній сторінці у мережі Facebook та по одному каналу у Youtube мають місцеві організації партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Громадський рух «Народний контроль». Сторінка «УКРОП Волинь» має понад 2 тис. уподобань та жодного нового допису з січня 2020 року. Сторінка «Народний контроль Волинь» має майже 3 тис. уподобань та 2 розміщені пости протягом місяця. Разом з тим, Youtube-канал «УКРОП Волинь» налічував станом на 8 квітня 2020 року 460 підписників, а канал «Народний Контроль Луцьк-Медіа» – 422 підписники.

Сторінка у Facebook є і в регіонального представництва партії «Об’єднання «Самопоміч». Так, на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» – Волинь» протягом місяця було розміщено 13 дописів, а сама сторінка зібрала близько 1,5 тис. уподобань.

Телеграм-канал станом на 8 квітня 2020 року було виявлено лише у регіонального представництва «Партії Шарія». На каналі «Партія Шарія. Луцьк» останній допис був розміщений у лютому 2020 року.  

ТОП-10 волинських політичних лідерів за активністю у Facebook

Окрім активності місцевих осередків політичних партій у соціальних мережах, ОПОРА визначила і ТОП-10 публічних сторінок регіональних політичних лідерів у Facebook. В рамках дослідження здійснено моніторинг публічних сторінок народних депутатів, які представляють Волинську область у парламенті, а також керівників Волинських обласних та Луцьких міських осередків 16 політичних партій.

Найпопулярнішим політичним лідером на Волині за кількістю уподобань сторінки у мережі Facebook виявився народний депутат Ігор Гузь. Кількість осіб, які уподобали його публічну сторінку, становить понад 12,5 тис. Разом з тим, за кількістю поширених власних постів на особистій сторінці у соцмережі Facebook лідером є народна депутатка Ірина Констанкевич. Протягом місяця на її сторінці зафіксовано 74 власні дописи. За кількістю репостів на власній сторінці у цій же соціальній мережі лідером виявився керівник Луцької міської організації політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Нестерук.

До ТОП-10 політичних лідерів Волинської області за кількістю підписників та поширених дописів на власних публічних сторінках у соціальних мережах також потрапили: народні депутати України Ігор Палиця, Степан Івахів, Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук, голова Волинської обласної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Іван Мирка, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів, голова Волинської обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Сергій Адамчук.

Зокрема, станом на 14 травня 2020 року публічна сторінка народної депутатки Ірини Констанкевич зібрала 4 тис. 313 уподобань, народного депутата Степана Івахіва – 3 тис. 471, народного депутата Вячеслава Рубльова – 3 тис. 15 уподобань, Ігоря Палиці – 1 тис. 217 лайків, народного депутата Валерія Стернійчука – 796. Разом з тим, сторінку керівника Луцької міської організації політичної партії «Європейська Солідарність» Петра Нестерука уподобали 4 тис. 884 користувачі Facebook, сторінку голови Волинської обласної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Івана Мирки – 2 тис. 945, голови Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолія Вітіва – 1 тис. 424, керівника Волинського обласного осередку партії «Українська стратегія Гройсмана» Сергія Адамчука – 805.

Протягом місяця (з 8 березня по 8 квітня 2020 року) на публічній сторінці Ігоря Гузя було розміщено 40 постів та 10 репостів, на сторінці Петра Нестерука – 1 пост та 29 репостів, Ірини Констанкевич – 74 пости і 13 репостів, Степана Івахіва – 1 пост і 2 репости, Вячеслава Рубльова – 22 пости і жодного репосту, Івана Мирки – 62 пости і 6 репостів, Анатолія Вітіва – 7 постів і 5 репостів, Ігоря Палиці – 1 пост і 1 репост, Сергія Адамчука – 9 постів і 6 репостів, а на сторінці Валерія Стернійчука – 22 пости і 11 репостів.

Бібліотека реклами Facebook: що і для кого рекламували волинські політики і партійні осередки

ОПОРА проаналізувала публічні сторінки обласних та міських осередків політичних партій на Волині, партійних керівників та народних депутатів щодо розміщення на них рекламних повідомлень. Протягом квітня 2020 року у Бібліотеці реклами Facebook було виявлено 8 рекламних постів на публічних сторінках «Волинь.Солідарність», «Іван Мирка», «Анатолій Вітів» та «Ігор Гузь – офіційна сторінка».

На сторінці «Волинь.Солідарність» розміщене одне рекламне повідомлення, яке стосувалось нині актуальної теми коронавірусу. Зокрема, рекламувався відеоролик про те, що волиняни отримують волонтерську допомогу від Фонду Порошенка, спрямовану на подолання наслідків коронавірусу. Реклама таргетувалась виключно на мешканців Волинської області та переважно на жіночу аудиторію віком від 35 до 55 років. Приблизна кількість показів рекламного посту становила 100-125 тис. Реклама транслювалася з 6 по 10 квітня 2020 року.

Так само одне рекламне повідомлення виявлено на сторінці «Анатолій Вітів». Рекламувалась заява фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді щодо нав’язування російської мови та нехтування правилами етичної поведінки держслужбовця у Волинській ОДА. Рекламний пост був таргетований виключно на жителів Волинської області з найбільшим охопленням жіночої аудиторії віком від 55 до 65 років. Приблизна кількість трансляції рекламного повідомлення становила 9-10 тис. Рекламні покази охопили період з 9 по 11 квітня 2020 року.

На сторінці «Іван Мирка» протягом квітня 2020 року виявлено три рекламні пости. Перше рекламне повідомлення стосувалось привітання волинян з Великоднем, два інших – теми коронавірусу. Всю рекламу показували лише для мешканців Волинської області. Разом з тим, два з трьох рекламних повідомлень були таргетовані переважно на жіночу аудиторію. Кількість показів реклами загалом становила від 6 тис. до 45 тис.

Ще три рекламні повідомлення виявлено на сторінці народного депутата Ігоря Гузя. Два повідомлення із трьох стосувались рішення Верховної Ради України щодо посилення відповідальності за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя. Ще один рекламний пост був на «коронавірусну» тематику. Усі три рекламні пости таргетувались переважно на мешканок Волині. Два перші рекламні пости транслювалися з 13 по 16 квітня, третій – з 6 по 13 квітня. Загальна кількість показів повідомлень становила до 90 тис.

Оскільки у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців було визначено, що сума витрат на публікацію кожного з 8 виявлених рекламних постів не перевищувала 100 американських доларів.

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.