Кандидат у народні депутати в 204 виборчому окрузі (Хотин, Чернівецька область) від ВО Батьківщина В’ячеслав Добровольський поскаржився на свого конкурента від Радикальної партії Ляшка Руслана Цаплюка до окружної комісії на те, що той заклеїв його агітацію своєю. Мало того, що та агітаційна продукція була розміщена в непередбачених на те Законом місцях, так ще й такого змісту скарга мала б бути направлена не до окружної, а Центральної виборчої комісії.

8 жовтня в чернівецьких ЗМІ була розповсюджена копія скарги кандидата-мажоритарника в 204 окрузі В’ячеслава Добровольського на іншоного кандидата  Руслана Цаплюка до окружної виборчої комісії (ОВК) про заклеювання агітаційних плакатів В’ячеслава Добровольського агітаційними плакатами кандидата від Радикально партії Олега Ляшка Руслана Цаплюка.  Щодо вказаного факту було складено відповідний акт про порушення.

skarga agitacija

Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до голови ОВК 204 Людмили Стругак, яка підтвердила факт надходження факсом скарги так акту про порушення. Наразі в ОВК очікують на оригінали скарги та акту про порушення із уточненням місця та часу, де відбулося порушення, адже ні в скарзі, ні в акті про порушення такої інформації немає.

Однак, з огляду на суб’єкта оскарження (кандидата в народні депутати), така скарга В’ячеславом Добровольським повинна була подаватися до Центральної виборчої комісії, а не до ОВК, адже згідно, ст.108 ч.8 Закону «Про вибори народних депутатів України»:

Скарга на дії чи бездіяльність кандидата у депутати може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Слід зауважити, що агітаційні матеріали В’ячеслава Добровольського з’явилися в 204 виборчому окрузі ще наприкінці вересня, тоді як агітаційні матеріали Руслана Цаплюка пізніше, на початку жовтня, і що агітація обох кандидатів часто розміщена на стовпах, деревах, стінах житлових будинків. Тоді як згідно з ч.11 ст.68 вона має бути розміщена у спеціально виділених місцях:

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за вісімдесят днів до дня голосування обладнують стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидатів у депутати в одномандатному окрузі з додержанням принципу рівних умов.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська,
тел.: +380502104847,
virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан,
тел.: +380636286772,
g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)