У рамках спостереження Громадянської мережі ОПОРА за парламентськими виборами на Луганщині було проведено моніторинг присутності політичних сил в інформаційному інтернет просторі Луганщини. В рамках дослідження були проаналізовані публікації в 4х регіональних інтернет виданнь, які в умовах війни продовжують активно працювати. Моніторинг було проведено на сайтах: «0642», «ІРТА-ФАКС», «СхідІнфо» та «Остров Луганськ» у період з 29.09 по 05.10. 

Згідно проведеного моніторингу, найбільшу активність в медійному інтернет-просторі Луганської області проявили політичні сили «Сильна Україна» та «Опозиційний блок», які стали лідерами по кількості замовних матеріалів в Інтернет ЗМІ.

Найбільший показник за кількістю опублікованих матеріалів на двох Інтернет-порталах Луганщини встановила політична партія «Сильна Україна» із сукупною кількістю - 11 статей. Всі матеріали, розміщенні на цих порталах в розділі «новини», містять інформацію про позитивну діяльність партії та критичні заяви лідера «Сильної України» Сергія Тігіпко відносно дій чинної влади.

Наступний показник у «Опозиційного блоку» - 10 статей на трьох Інтернет-порталах. В переважній більшості матеріалів кандидати по мажоритарним округам Луганської області від «Опозиційного блоку» критикують чинну владу та нарікають про утиски та перешкоджання проведенню виборчої кампанії з боку представників влади. Але, на відміну від «Сильної України», на цих же інформаційних порталах, було опубліковано дві негативні статті із критикою «Опозиційного блоку» від політолога Юрія Романенка, який відзначив неможливість потрапляння цієї політичної сили  до парламенту .

Натомість, по одній опублікованій позитивній статті мають ВО «Свобода» та Радикальна партія Олега Ляшка. Слід відзначити, що жодного матеріалу не було про інші політичні сили, такі як, наприклад, ВО «Батьківщина», «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Блок Петра Порошенко», «Народний фронт» та КПУ.

Таким чином, можна зробити попередній висновок, що в медійному Інтернет просторі Луганській області розгорнута боротьба за думки електорату серед двох політичних сил претендуючи на звання представника «голосу мешканців півдня та сходу» країни.

Media Luhansk

Моніторинг було проведено на сайтах: «0642», «ІРТА-ФАКС», «СхідІнфо» та «Остров Луганськ» у період з 29.09 по 05.10.

 
 
Довідково :  
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

 

Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)