У Києві на більшості округах спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані білборди Михайла Опанащенка із «Ліберальної партії України», проте ні Ліберальна партія, ні М. Опанащенко як мажоритарник станом на 22 вересня не зареєструвалися в ЦВК, а тому офіційно агітувати ще не мають права.

Білборди з політичною агітацією М. Опанащенка, голови «Ліберальної партії України», були помічені в 215, 220, 221 та інших округах міста Києва. Як повідомили спостерігачі ОПОРИ з інших регіонів, такі ж білборди були зафіксовані й в інших містах України.

news 23 09 foto Opanaschenko

news 23 09 foto 2 Opanaschenko

12 вересня відбувся ХVII партійний з’їзд українських лібералів, де було затверджено кандидатів, які будуть брати участь у виборах до Верховної Ради. Отже, відповідно до ст. 12 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Ліберальна партія України» є суб’єктом виборчого процесу і має право офіційно агітувати після реєстрації в ЦВК: «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати» (ст. 70, частина 1 цього ж закону). Важливо, що згідно з українським виборчим законодавством, агітація має здійснюватися за кошти виборчого фонду (ст. 68, частина 6) і повинна містити вихідні дані (ст. 69, частина 7).

Керуючись Законом «Про вибори народних депутатів України», можна стверджувати про фальстарт агітації «Ліберальної партії України», зокрема Михайла Опанащенка.

Нагадаємо, що подібні ситуації із розміщенням агітаційних білбордів партіями/кандидатами, які порушують виборче законодавство, були описані раніше.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.