28 лютого у 179 виборчому окрузі було утворено 189 дільничних виборчих комісій. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала політичне представництво та кількісний склад ДВК.

Представництво суб’єктів виборчого процесу в складі ДВК

Згідно з ч. 4 ст. 28 Закону України «Про вибори народних депутатів» право подання кандидатур до складу ДВК мають кандидати та політичні партії, фракції яких представлені у ВР. Цим правом скористалися політичні партії «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» та кандидати Вікторія Алєксєйчук, Тетяна Єгорова-Луценко, Вікторія Пташник, Юлія Світлична, Ігор Швайка. Усі суб’єкти виборчого процесу подали максимальну кількість кандидатур до складу ДВК – по 189 осіб. Жодна з кандидатур не була відхилена. Тобто кандидати та партії отримали однакове представництво у складі ДВК – по 189 осіб.

Всі комісії сформовано в мінімальному складі. Деякі було неможливо сформувати в мінімальному складі через нестачу поданих від кандидатів претендентів. Через це до складу ДВК були внесені подання головою окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів комісії. Таким чином до складу комісій було включено 682 кандидатури.

Розподіл керівних посад

Порядок розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях з виборів народних депутатів України між суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій визначений Центральною виборчою комісією. Відповідно до нього, визначення пропорційних часток керівних посад у дільничних виборчих комісіях звичайних та спеціальних виборчих дільниць для кожного суб’єкта подання кандидатур може здійснюватися за допомогою інформаційно-аналітичної системи «Вибори Президента України «Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори».

Розподіл керівних посад у ДВК 179 ВО відбувався за допомогою системи «Вибори» автоматично. Згідно з розподілом політичні партії та кандидати у народні депутати отримали наступне представництво: політичні партії «Слуга народу» – 72 квоти, «Опозиційна платформа – За життя» – 71 квота, «Європейська Солідарність» – 69 квот. Кандидати в народні депутати Вікторія Алєксєйчук – 72 квоти, Тетяна Єгорова-Луценко, Юлія Світлична, Ігор Швайка – по 71 квоті, Вікторія Пташник – 70 квот.

Заступник голови окружної виборчої комісії Олександр Коновал зазначає: «Відповідно до Постанови ЦВК щодо порядку розподілення кандидатур квоти керівних посад залежать від кількості поданих кандидатур від суб'єктів подання. В разі коли усі суб'єкти подають рівномірну кількість, то система видає пріоритет тим, хто вносить подання раніше за часом. ЦВК зауважила, що ОВК не може самостійно рівномірно розподіляти. Й тому «Слуга народу» має на 3 квоти більше, ніж «Європейська Солідарність», бо перша внесла подання раніше».

Згідно з календарним планом ЦВК, дільничні виборчі комісії були утворені вчасно.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Виборчого кодексу України, проміжні вибори у 179 ВО відбудуться за Законом про вибори народних депутатів України 2012 року.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]