Найактивнішими кандидатами на проміжних виборах народного депутата у 179 окрузі,  як зареєстрованими, так і потенційними, впродовж місяця були Вікторія Алєксєйчук, Юлія Світлична, Вікторія Пташник та Тетяна Єгорова-Луценко.

Першою агітаційну кампанію почала кандидатка від політичної партії «Слуга народу» Вікторія Алєксєйчук. Діяльність кандидатки в окрузі почалась ще до моменту офіційної реєстрації Центральною виборчою комісією. Так, 8 лютого разом з народними депутатами Олександром Корнієнко та Павлом Сушко вона зустрілась з партійним активом «Слуги народу» в м. Лозова.

12 лютого кандидатка почала працювати безпосередньо з виборцями: вона зустрічалась з представниками медичних закладів в Зачепилівці, Кегичівці, Сахновщині, в яких з різних причин існує ризик закриття закладів охорони здоров’я. За фактом візитів на сторінці кандидатки в мережі Facebook з’являлись відеоролики. Проте, виходячи з контексту цих відео, до кінця невідомо, в якому статусі Вікторія Алєксєйчук зустрічалась з мешканцями округу, адже вона була представлена як радниця голови Харківської ОДА та як кандидатка в народні депутати по 179 виборчому округу.

15 лютого в якості радника голови ОДА Вікторія Алєксєйчук відвідала захід, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав в м. Лозова.

Також станом на 16 лютого Вікторія Алєксєйчук єдина використовує зовнішню рекламу для агітації. Сітілайти з її зображенням з’явились в м. Красноград 14 лютого.

Колишня очільниця головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова-Луценко також долучилась до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у м. Лозова. Ще до моменту офіційної реєстрації кандидатка заявляла про плани відкрити офіс безкоштовної юридичної та психологічної допомоги жінкам.

Не лише зареєстровані кандидати проявляли активність. 15 лютого в м. Лозова, до Дня вшанування учасників бойових дій приєднались Вікторія Пташник та Юлія Світлична, які публічно заявили про наміри балотуватись в народні депутати по 179 виборчому округу.

Разом з народною депутаткою від політичної партії «Європейська Солідарність» Іриною Фріз  Вікторія Пташник зустрілись в Харкові з партійним активом та 15 лютого відвідала м. Лозова.

Юлія Світлична, окрім вшанування учасників бойових дій, відвідала дитячо-юнацьку спортивну школу «Юність» в Лозовій. 16 лютого вона завітала до Краснограду, де побувала на місцевій агрофірмі «Піщанська» та на місцевому ринку, спілкувалась з населенням щодо місцевих проблем. Всі візити потенційна кандидатка виконувала в статусі депутатки Харківської обласної ради.

«Використання статусу місцевого депутата або радника голови ОДА для вирішення локальних проблем з метою агітації, як і початок агітаційної діяльності до моменту офіційної реєстрації Центральною виборчою комісією, може порушувати принцип рівності виборчого процесу, адже це може ставити інших кандидатів в нерівні умови», - прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Таким чином, агітаційна кампанія у 179 ВО тільки набирає обертів. Більшість активних кандидатів практикують участь у публічних заходах та зустрічі з виборцями.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Кандидати у депутати можуть подати документи до Центральної виборчої комісії для офіційної реєстрації кандидатом на виборчих перегонах в окрузі до 13 лютого включно. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Виборчого кодексу України, проміжні вибори у 179 ВО відбудуться за Законом про вибори народних депутатів України 2012 року.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]