На ОВК №72 (центр - Тячів) члени комісії не впускали спостерігача ОПОРИ до серверної кімнати, в якій проходив процес внесення даних із протоколів ДВК у інформаційно-аналітичну систему «Вибори народних депутатів України».

За інформацією спостерігача ОПОРИ, до серверної кімнати зайшла членкиня однієї із ДВК, яка якраз доставила документи до окружної виборчої комісії. Спостерігач також хотів зайти до серверної, однак його туди не пустили. Недопуск мотивували тим, що там зараз членкиня однієї ДВК, і що спостерігач зайде тоді, як вона вийде. На відео, яке надав спостерігач ОПОРИ, видно те, як його не допускають до серверної кімнати та кажуть, що він зможе пройти туди пізніше.

Нагадаємо, відповідно до пункту 4.3 Постанови Центральної виборчої комісії «Про порядок використання окружними виборчими комісіями з виборів народних депутатів України інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» від 6 червня 2019 року, невідкладно після оголошення головою окружної виборчої комісії (головуючим на засіданні комісії) змісту протоколу голова (головуючий на засіданні) або визначений комісією член комісії оголошує системному адміністратору (оператору) відомості протоколу та, за наявності, відповідних актів з метою введення ним цих відомостей до бази даних системи та перевірки засобами ІАС "Вибори народних депутатів України" правильності заповнення протоколу. У приміщенні, де відбувається введення та перевірка відомостей протоколу, мають право перебувати системний адміністратор, оператори ІАС "Вибори народних депутатів України", голова, заступник голови та секретар окружної виборчої комісії, члени цієї комісії, кандидати в народні депутати України, їх довірені особи, уповноважені особи політичних партій, офіційні спостерігачі. Присутність інших осіб у цьому приміщенні забороняється.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)