22 липня ОВК округу №140 (центр – місто Біляївка) з’ясувала, що дві дільничні виборчі комісії не здали протоколи в установленому порядку.

Як з’ясувала ОПОРА, приблизно о 20:30 члени окружної комісії, проаналізувавши, які протоколи вони прийняли, виявили, що члени ДВК №511449 і №511453 не приїздили для здачі уточнених протоколів взагалі.

Члени ОВК спробували зв'язатися з представниками цих комісій і з’ясували в телефонному режимі, що вони вже «розійшлися» по домівках і планують приїхати в ОВК вранці, після відпочинку, після чого припинили виходити на зв’язок, вимкнувши телефони.

Отримавши таку відповідь, ОВК звернулася до поліції, а також до Овідіопольської райдержадміністрації та партійних штабів, чиї представники входять до цих ДВК. За деякий час члени дільничних комісій прибули до ОВК та здали уточнені протоколи. Станом на ранок 23 липня ЦВК обробила всі 100% протоколів з цього округу.

Крім того, члени ДВК №510684 (село Лиманка) цього ж округу складали протоколи про підрахунок голосів з поміткою «уточнений» у приміщенні ОВК, а не на дільниці. За даним фактом спостерігач викликав на місце поліцію.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 91 Закону «Про вибори народних депутатів України», дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.   

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)